Lichamelijke problemen zijn ALTIJD het gevolg van emoties

Ik wil wat met jullie delen.

Waarom? Omdat ik bovenstaande altijd met verve ‘verkondig’ maar die opmerking zelf zo weinig beeldend is. Voorbeelden zijn veel beter in staat om bij mensen herkenning en begrip op te roepen. En ik kreeg zó’n mooi voorbeeld, dat ik dat jullie niet wil onthouden.

Daar komt nog bij dat áls ik dat dan zeg tegen cliënten of anderen, die met lichamelijke problemen te maken hebben, ik veruit in de meeste gevallen de reactie krijg “nou, ik zou niet weten wat dat dan zou kunnen zijn.” Precies! Juist omdát je het niét weet, omdat het zó ver in jou verstopt zit dat je er zelf niet bij kunt, geeft je lichaam je een seintje. Dat seintje heb je in je Leven al op vele andere manieren in en om je heen gekregen, maar je kon er niks mee. Herkende het niet. Of zo….. En je krijgt het seintje steeds een beetje luider. Tot je gaat luisteren. Of niet. Want je hebt ALTIJD een keus.

Afgelopen jaren ging het met mijn praktijk de goeie kant op. Begin vorig jaar besloot ik, dat ik er een paar tandjes bovenop wilde zetten. En daar ondernam ik actie op. Welke actie ik ook ondernam, geen resultaat. Of averechts resultaat. Waar ik ook hulp vroeg, werd die enthousiast toegezegd, maar niet geleverd. En ik realiseerde me dat ik de verbindende factor was. Gaandeweg kon ik steeds beter voelen dat er in mij iets zat wat mij en alles wat ik wilde, blokkeerde,
Het seintje werd duidelijker. Gelukkig kwam ik de juiste mensen tegen, die erbij konden helpen en de puzzelstukjes die ik daardoor en door m’n eft-en in handen kreeg, maakten duidelijk welke kant het op zat. Afwijzing was er een onderdeel van, maar ik kon m’n vinger maar niet op de zere plek leggen.
Tot vorige week. Na de kerst even een fel griepje en pijn onderin m’n rug. Toen ik daarop ging eft-en met wat ik al wél wist, zat m’n rug in recordtempo muur- en muurvast. Als de emotie heftig is, dan kan EFT ook wat ís, wel eens heftiger maken. Alles deed zeer en niet zo’n klein beetje ook. Bewegen deed zeer, maar niet bewegen minstens net zo. Kortom, hier was geen ontkomen meer aan.
Gelukkig had ik ook hiervoor iemand in mijn omgeving die ik om hulp kon vragen. En ze kwam!
Haar al aanwezige fijngevoeligheid, gecombineerd met haar enorme ervaring met voetreflexzône- en andere massage bleek wat nodig was om die zo gewenste helderheid te verschaffen. Halverwege de eerste sessie van twee uur werd mij de vraag gesteld of ik ooit met m’n stuitje van de trap was gegleden. Die vraag deed mij met een dreun terugtuimelen in mijn kinderjaren en niet alleen naar die ervaring, maar vele gelijksoortige. Ik kan me niet heugen wanneer ik zo intens en onbeheersbaar heb gehuild. Overweldigende gevoelens van eenzaamheid, afwijzing, niet gezien zijn, noem maar op, kwamen in sneltreinvaart voorbij. Wat een bevrijding dat dat nu allemaal losgelaten kon worden.

Ik weet, dat al die ervaringen de spiegel waren van interpretaties die ik als nog veel kleiner kind gemaakt had, waardoor ik me afsloot van m’n eigen Innerlijke Wijsheid en dat juist dát afsluiten die gevoelens veroorzaakte. Ik was eenzaam, want niet verbonden met Mij. Had meZelf afgewezen.

In mijn beleving maakt vrijwel ieder kind op enig moment die keus. Het kind is afhankelijk van de volwassenen om zich heen en maakt hen belangrijker dan zichzelf. Daarna komt weer die weg terug naar jezelf. En daarvoor zijn die puzzelstukjes nodig, om die puzzel te kunnen leggen. Het begint met ervaringen en als je daar niks mee kunt, wordt het vanzelf lichamelijk. In mijn beleving kan ieder mens dat weer helen, maar ga er niet vanuit dat je dat zelf en alleen kunt. Om te overleven heb je dat zó ver weggestopt dat je daar alleen niet bijkomt. Als je er écht wat mee wilt, als je jezelf en je lichaam wilt helen, luister dan naar je ingevingen en de voor jou juiste persoon zal op je pad komen.

Natuurlijk had ik ook een andere keus kunnen maken. Ik had naar de dokter kunnen gaan en spierverslappers kunnen krijgen of zoiets. Dan had ik de symptomen verholpen, maar de boodschap genegeerd. Omdat ik niet nieuwsgierig ben, met welke boodschap m’n lichaam dan op de proppen was gekomen, heb ik deze keus gemaakt.

Het verschil tussen een paar dagen terug en nu met mijn rug is fenomenaal. Maar vooral hoe ik me voel, de rust van binnen.
Ik kijk er naar uit wat het verder op zal leveren.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

5 gedachten over “Lichamelijke problemen zijn ALTIJD het gevolg van emoties

 1. Gerard Bik

  Wat maak jij toch een interessante dingen mee, Hetty. Vooral omdat je niet bij de oppervlakkige symptomen blijft steken. Ik heb zelf net ook een eigenaardig lichamelijk effect bij de hand. Daar neem ik binnenkort contact over op.

 2. Sarah Morton

  Beste Hetty,

  Een heel mooi verhaal. Hoe ervaringen in je kindertijd, zoals niet gehoord en gezien worden, kunnen doorwerken in je volwassen leeftijd, zonder dat je er van bewust bent.
  Mooi dat je het nu onder ogen kunt zien en het los kunt laten.

  Afwijzing is ook een thema is mijn leven, al vanaf dat ik tien jaar was. Misschien wel eerder.
  Daar ben ik me van bewust.

  Een vriend van mij weet niet of hij nog met me wil afspreken, omdat ik een ‘neergeslagen energie’ heb.
  Hoewel we jarenlang een goede band hadden en we ook vaak lol hadden, voelt hij zich niet meer prettig bij mij.
  De mededeling kwam als een dreun.
  Ik probeer het te zien als een waardevol teken om mezelf op te richten en voor mezelf te kiezen.
  Nu hoop ik dat hij mijn ontwikkeling opmerkt en weer wil afspreken, want hij betekent veel voor mij.

  Veel groetjes,
  Sarah

  1. Hetty van der Well Bericht auteur

   Hallo Sarah!
   Ik vermoed dat afwijzing voor heel veel mensen wel op één of andere manier herkenbaar is. Maar ook altijd de spiegel van onszelf afgewezen hebben.
   Wat die vriend bedoelt met ‘neergeslagen energie’ weet ik niet, maar wél dat wat een ander zegt, meer zegt over die ander dan over jou. Wat het jou doet, daar kun jij weer iets mee.
   Verder is alles in het Leven onderhevig aan verandering. Als jij verandert, dan ontkom je er niet aan dat je omgeving verandert. Mensen zullen uit je Leven verdwijnen en andere mensen komen er voor in de plaats. Mensen die dan weer passen bij wie jij geworden bent.
   Je eigen groei tegenhouden om mensen in je Leven te houden is wat veel mensen doen, maar daar worden ze zelf meestal niet gelukkiger van.
   Blijf luisteren naar jeZelf!
   groetjes,
   Hetty

 3. Sarah Morton

  Dag Hetty,

  bedankt.
  Het is zeker belangrijk om trouw te blijven aan jezelf.

  Wat die vriend bedoelde, weet ik ook niet precies. Ik herken er wel iets in, maar meestal was ik wel opgewekt in zijn bijzijn.
  Voor mijn gevoel ben ik hem niet ontgroeid, hij zou me juist kunnen helpen om wat losser en speelser te worden.
  Het is dus een pijnlijk verlies, waar ik niet op voorbereid was. Voor mij zijn mensen ook niet inwisselbaar.

  Als je ervan uit gaat dat mensen via karmische cyclussen aan elkaar verbonden zijn, kan je verklaring zeker kloppen.
  Ik ben er nog niet uit.
  Misschien is het inderdaad de bedoeling dat ik een ander pad insla.
  In elk geval wil ik trouw blijven aan mezelf en de mensen aantrekken die bij me passen.
  Ik zal het wel merken, hoe de vriendschap afloopt.

  Veel groetjes,
  Sarah

 4. Sarah Morton

  Update:

  Ik heb die vriend een brief geschreven, waarin ik aangaf wat hij voor me betekende, welke mooie, leuke en grappige herinneringen ik heb, dat ik aan mezelf werk en hoe ik deze situatie zie.
  Het goede nieuws is: De jongen heeft me weer toegevoegd op Facebook en betrekt me weer bij dingen.
  Het zit weer goed tussen ons.
  Dat merk ik aan verschillende dingen.
  We hebben ook aan de telefoon gezeten.

  Los van deze afloop, blijf ik zoveel mogelijk bij mezelf.

  Weinig mensen begrijpen de waarde van vriendschap.
  Als je iemand in je hart hebt gesloten, blijft die band bestaan, ongeacht hoe je verder groeit.
  Bij mij werkt dat tenminste zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *