Mannen en vrouwen: leren van, met en aan elkaar.

Veel beweging de laatste dagen op de (social) media ten aanzien van (o.a.) gedrag van mannen en vrouwen naar elkaar.
Erg diep ben ik daar niet in gedoken, maar omdat het héél erg dicht komt bij een bewustwordingskans die ik een aantal jaren geleden kreeg, voelde het logisch om hier nu wat extra aandacht aan te geven.

Jaren geleden tijdens interactie met een vriendin maakte zij, bij wijze van grap, de opmerking “en dat is jouw schuld!” Daarop reageerde ik met “natuurlijk is het mijn schuld. Alles is altijd mijn schuld.” Ook bij wijze van grap, maar er was een tijd waarop dat voor mij wél zo voelde. En op de één of andere manier bleef dit in mij rondzingen.
Tot een nacht, weken later, de gedachte in mij naar boven kwam dat dat gevoel van ‘schuld’ terug te vinden was in alle vrouwen. En vervolgens dat dat terugging naar Eva in het paradijs. Toen buitelden de dominosteentjes in m’n systeem op z’n plek.
Vanuit mijn beeld van dat “alles is energie” en “alles is met elkaar verbonden” zag ik ineens grote delen van het hoe en waarom van interactie tussen mannen en vrouwen. Tussen vrouwen en vrouwen en wauw! Hóe logisch voelde het ineens. Ook al had ik het nog niet allemaal onder woorden.

Waar het in grote lijnen om gaat is, dat er héél veel in ons collectief geheugen is opgeslagen, wat onderdeel is van ieders ‘blauwdruk’ van waaruit we handelen, zonder te weten wat ons drijft. In m’n hart geloof ik nog steeds dat geen enkele man er bewust voor kiest om negatief, denigrerend, kwetsend of fysiek agressief gedrag tégen een/zijn vrouw aan de dag te leggen. Er zit iets onder. Datzelfde geldt voor vrouwen die manipulatief (en de rest) zijn naar mannen. En dat ‘iets’ zit zó diep, dat we er niet bij kunnen. Niét met ons denken. Als dat ‘iets’ dan getriggerd wordt, gaan we doen en van dat doen wordt maar al te vaak niemand beter. En wordt de stapel ‘iets’ alleen maar hoger.

Na alles een aantal weken te hebben laten zakken, was er weer genoeg rust om eens te gaan zitten voor al die inzichten om ze in EFT affirmaties te vatten. Daar zijn onder andere een affirmatie voor vrouwen én een voor mannen uitgerold. M’n vingers werden voor een groot deel gestuurd en wat er uit rolde, voelde schokkend, herkenbaar, pijnlijk, maar bracht ook begrip en dankbaarheid. Diegenen die hier écht verandering in zouden willen, zouden iets in beweging kunnen brengen met die affirmaties.
Die voor vrouwen is te vinden op mijn Youtube kanaal (Echt Well).
Verder heb ik ze, met nog een paar andere affirmaties, die te maken hebben met collectief geheugen en conditionering, op de downloadpagina van mijn website geplaatst. Bedenk je daarbij wél, dat het er niet om gaat wat jij nú denkt of doet of vindt, maar wat ooit waarheid was voor je voorouders. Dáár wordt aan gewerkt met deze affirmaties.

Als jij een bepaalde frequentie uitzendt, gebaseerd op overtuigingen die voor jouw voorouders waarheid waren, dan zal het universum je ervaringen geven die die overtuiging bevestigen.
Met wat ik door bovenstaande ervaring én het EFT-en met die affirmaties heb ervaren is, dat dit een prachtige manier is om moeite-loos de frequentie te veranderen en daarbij de ervaringen. Me te bevrijden van een schuld-gevoel waarvan ik niet eens wist dat ik er mee rondliep. En dát luchtte op! J

Praten lucht op, EFT lost op. ☺

Lang geleden, maar dit wilde eruit, dús weer een een blogje.

Vanwege onvoldoende omzet –en omdat het Leven me een andere kant op wilde hebben- heb ik, tijdelijk, de stekker uit mijn bedrijfje moeten trekken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik nooit meer EFT. Per slot van rekening heeft ieder mens emoties. Soms ben ik in de buurt als die geraakt worden en staat de persoon die overvallen wordt door de emoties er voor open om EFT te ervaren

Voor mij is het altijd het leukste moment (en altijd een dankbaar moment) na het eerste ‘rondje’ tikken. De verbazing. Het ongeloof. Het zoeken naar de emotie die daarnét nog zo overweldigend was en nu niet of nauwelijks meer vindbaar is. Ik deel dan, dat dát gevoel voor iedereen gelijk is, bij een eerste ervaring met EFT.

Zo ook deze week. Ik had een paar prachtige vrouwen op visite en tussen alle gezelligheid door, kreeg één van hen een telefoontje van haar kleine dochter. De vraag die gesteld werd, triggerde de emoties van een patroon dat mijn vriendin haar leven getekend had. Niet gehoord, niet gezien, niet begrepen en niet erkend worden. Van eerst heel blij was ze nu intens verdrietig en de herinneringen met emoties rolden als een waterval uit haar mond. Uiteraard heb ik haar uit laten praten.
Omdat we eerder al over EFT hadden gesproken, ik het hen allemaal al had laten ervaren, leek dit me een uitgelezen moment om het haar aan te bieden. Ook –of misschien wel juíst- als het om emoties gaat, kun je het ijzer het best smeden als het heet is.

We zijn dus gaan tikken op die emoties van niet gehoord, niet gezien, niet begrepen en erkend worden. Machteloosheid. Na een paar minuten tikken kwam de omwenteling naar niet gehoord, gezien, begrepen en erkend worden door zichzelf! Die anderen belangrijker maken dan zichzelf. Ook kon ze toen voelen, dat ze die emoties en die verwijten eigenlijk niet los wilde laten, omdat ze vond dat ‘die anderen’ er dan veel te gemakkelijk vanaf kwamen. Ze hadden per slot van rekening haar zo lang het leven zuur gemaakt. Door haar tranen heen, moest ze er zelf om lachen, omdat ze wel wist dat ze daarmee alleen maar zichzelf het leven zuur maakte.

De volgende dag kreeg ik bericht van haar. Daar waar ze inmiddels gewend was zich boos en verdrietig te voelen als ze ‘die anderen’ ontmoette, was daar nu totaal geen sprake van. Ze kon alles laten zijn voor wat het was en gewoon bij zichzelf blijven. Zich goed voelen over zichzelf en haar keuzes stond nu op het eerste plan!

Eerlijk duurt het langst. Doe-het-zelf met EFT.

Inmiddels al weer acht jaar geleden heeft EFT voor mij de boel op z’n kop gezet.
De effectiviteit en de snelheid waarmee échte emotionele veranderingen plaats kunnen vinden zijn zó bijzonder, dat is eigenlijk niet uit te leggen. Dat moet je zelf ervaren en dan moet je ook nog eens bewust opletten, want échte veranderingen worden vaak zó snel het nieuwe ‘normaal,’ dat het makkelijk is, om te vergeten dat het werken met EFT aan de basis lag van die veranderingen.

Eén van de grote voordelen van EFT is, dat je het ook zélf kunt doen, maar daar zit wéll een addertje onder het gras. En dat addertje kom ik regelmatig tegen. Dan heb ik gesprekken met mensen, die ieder op hun eigen manier te maken hebben met de gevolgen van emotionele trauma’s. Dat kan zijn door gezondheidsproblemen, relaties die flink te wensen over laten of zich simpelweg heel-erg-niet-goed-voelen.
Als ik dan vraag of ze EFT kennen, dan krijg ik regelmatig als antwoord dat ze dat zelf al gedaan hebben, maar dat het niet gewerkt heeft.
Na de zoveelste keer deze week, moest ik ineens denken, wat er zou gebeuren als ik met penselen en een verfpalet aan de slag zou gaan. Geloof me! Het resultaat zou nog niet misschien in de buurt komen van ‘de Nachtwacht’ of ‘het Meisje met de parel.’ Simpelweg omdat ik het talent en de training niet heb.
Maar als er bijvoorbeeld iemand met (zelf)moordneigingen, een serieuze ziekte, of iemand die zijn/haar partner niet meer kan luchten of zien, bij mij komt en onder mijn bezielende leiding de verantwoordelijkheid wil nemen voor de eigen emoties en het eigen geluk, dán kunnen er wonderschone dingen gebeuren! Want daar ligt mijn talent én daar heb ik 1000en uren training in zitten.

Ja! EFT is een prachtig zelfhulptool, maar nét als ieder ander kwalitatief hoogstaand stuk gereedschap, hangt het eindresultaat af van het talent en vakmanschap van degene die het hanteert.

Dus….. als jij leeft met (gebukt gaat onder?) de gevolgen van een traumatische ervaring, of zelfs als er iets is in jouw leven dat je ‘alleen maar’ heel erg graag anders wilt, gún jezelf dan dat vakmanschap en sla niet aan het doe-het-zelven. Want als je dan geen resultaat krijgt, ligt het écht niet aan EFT.

Gún jezelf de kwaliteiten van de expert en laat deze je helpen/begeleiden om het helingsproces dat jullie samen in gang zetten, thuis zelf in beweging te houden met EFT tussen de sessies door. Dán krijg je begeleiding om een basis van EFT in je vingers te krijgen én kun je het maximale halen uit wat EFT te bieden heeft.

M’n huiswerk doen ;-)

Momenteel ben ik bezig om, met hulp, meer lijn te krijgen in wat ik te-bieden-heb. En voor wie.
Waar ligt mijn kracht en hoe kan ik jou daarmee helpen te krijgen wat JIJ wilt. Wat is mijn passie. Mijn passie is LEVEN! Toen ik pas een vriendin op haar kop gaf, omdat ze zo slecht voor haar plant zorgde (niet de eerste keer en ze had haar leven al gebeterd), verontschuldigde ik me tegelijkertijd. “Sorry, ik hou nu eenmaal van planten.” Waarop zij reageerde “waar houd jij nou niét van?” En daar ligt dan gelijk m’n ‘probleem.’ Want leven is natuurlijk véél te breed.

Wat iemand te bieden heeft, grijpt in mijn beleving meestal terug op eigen ervaringen en inzichten. Bij mij in ieder geval wel. Ik zou niks aan kunnen bieden wat ik niet zelf ervaren heb, want hoe weet ik dan waar ik mee bezig ben? Dat is óók hoe ik bij die “echte emancipatie” kwam.

Als ik mensen wel eens vertel dat je mij vroeger in een huiskamer vol met visite kon zetten en ik dan rustig de hele avond zo ongeveer m’n mond niet opendeed, kijken ze me wel eens aan alsof ze water zien branden. En tóch is het zo. Ik kan me nog zó goed de tijd herinneren, dat ik m’n wangen al rood voelde worden bij de gedáchte dat ik m’n mond open zou moeten doen en mensen naar me keken. Er is dus nogal wat veranderd 😉
De meeste verandering van binnen heeft zéker plaats gevonden tijdens m’n intensieve jaren zelftraining van EFT, maar ik ben me bewust dat dat juist kon door de jaren ervoor en wat ik toen aan voorbereidend werk heb gedaan.

Dus dat ‘huiswerk’ zette me aan het denken, liet me terugkijken. Iedereen die bij me komt, krijgt 100%. Maar van ál die cliënten in al die jaren, welke komen dan het dichtste bij mij? En dan zijn het toch de vrouwen die méér willen. Méér van zichzelf, méér vóór zichzelf, méér uit hun relatie, méér voor hun kinderen en tegelijkertijd minder beperkingen. Eigenlijk zijn ze dus nét zo hebberig als ik. En vandaar die ‘échte emancipatie.’ De wet van aantrekking had me dus allang gematcht met mijn ‘ideale klant’ maar ik had het nog niet door. Wauw! Was dát een open deur waar ik doorheen viel.

open deur

En dán die nieuwe ontwikkeling…… wél met EFT als vertrouwd gereedschap, maar dan werken op wat bekend staat als ons ‘collectief geheugen.’ Dat kun je ook weer vergelijken met het besturingssysteem van een computer. Wat jij op het toetsenbord (eigen keus in je dagelijks leven) doet is niks vergeleken met de voorgeprogrammeerde instellingen op dat besturingssysteem achter de schermen.

Deze week las ik het weer in een blog van Bruce Lipton, zeer gerenommeerd wetenschapper: zo’n 5% -en dat is dan nog optimistisch- doe je bewust, en die ruwweg 95% staat op je besturingssysteem.

Niet de lasten van door je emoties en je nare ervaringen heen worstelen, maar wél de vruchten plukken van het steviger in je schoenen staan, dichter bij jezelf blijven, gemakkelijker ‘nee’ kunnen zeggen en dat altijd maar knagende gevoel van ‘schuld’ verdwijnt steeds verder naar de achtergrond. Want er staat zó veel op dat besturingssysteem dat échte emancipatie in de weg staat. Zowel bij vrouwen als bij mannen. En ik, en andere vrouwen met mij, hebben het verschil al ervaren! En de eerste ervaringen hiermee hebben wonderschone resultaten opgeleverd.

Als dat is wat jij wilt, ben jij dus mijn doelgroep! En dan zie ik je graag!

Helen zonder ‘pijn’

Eén van de uitspraken van Gary Craig, grondlegger van EFT, heeft mij altijd enorm aangesproken: “EFT should not be done by you, but through you.” Vrij vertaald: “jij zou niet degene moeten zijn die EFT toepast, maar degene die EFT toelaat.” In andere woorden, de intuïtie zou de leiding ‘moeten’ hebben.
Dat is in ieder geval altijd mijn streven geweest en volgens mij ben ik daar tot nu toe aardig in geslaagd, maar alles blijft natuurlijk altijd in ontwikkeling en ik dus ook!
Omdat mét EFT tegelijkertijd de Wet van Aantrekking mijn leven binnenkwam en dat, wat mij betreft, vanaf dag één een gouden combinatie was, heb ik die twee in mijn ‘werk’ verweven. De achterliggende gedachte van de Wet van Aantrekking, “alleen wat van gelijke trilling is, kan bij elkaar komen,’ is de leidraad en EFT het gereedschap. Ik volg dus niet primair de regels, maar de ingevingen. Die komen vanuit de afstemming op mijn cliënt en alleen dan kan ik er zeker van zijn –vanuit mijn overtuigingen en dus ervaringen- dat mijn cliënt maatwerk krijgt.

In tegenstelling tot wat vrijwel ieder mens –zeker in de westerse wereld- meekrijgt, dat er ‘loon naar werken’ is en dat er “gain is in pain,” zien we bij de wet van aantrekking het tegenovergestelde: alles volgt de wet van de minste weerstand en “there’s NO gain in pain!!!”

Die laatste gedachte, in combinatie met hoe ik met EFT werk, vlindert al zeker een jaar door mijn systeem heen. “Zou er een manier zijn om EFT in te zetten op een niveau vóór waar de pijn begon, om deze over te kunnen slaan? Kunnen we helen, zónder naar onze trauma’s te hoeven gaan?”
En een paar weken geleden viel er heel veel van op z’n plek. Kennelijk zijn de vlindertjes geland. 😉

Juist in de recente jaren slaagt de wetenschap, de kwantumfysica, er steeds beter in, om te bewijzen hóe onze wereld, onze ‘werkelijkheid’ ontstaan is en evolueert. Door onze overtuigingen. Door onze fantasie. Door onze verwachtingen. Door onze aandacht! Wij hebben de wereld en alles erin met onze gedachten vorm gegeven.

Maar dan gaat het niet alleen om de aandacht die wij er bewust aan geven, maar ook de aandacht die wij er aan geven vanuit ons overgeërfde materiaal. Vanuit honderden, zo niet duizenden jaren aan collectief geheugen. Aandacht die niet eens als aandacht voélt. Wat leidt tot gedrag waarvan we niet eens weten wat de oorsprong is. Gewoon omdat het gewoon is.

En met dát geheugen maak ik nu contact. Op dat niveau vinden dus ook de veranderingen plaats. Zo diep, dat ik en diegenen met wie ik nu al op die manier gewerkt heb, niet eens kunnen waarnemen wat er verandert. Waar we het wél aan kunnen merken is aan de veranderingen in ons, waardoor we anders met dingen omgaan én de veranderingen in de mensen en de interactie om ons heen. Zónder een centje pijn!

Wil jij ook serieuze veranderingen, wil je er wél dagelijks wat tijd in stoppen en spreekt het je aan om daarbij niet je verleden door te hoeven spitten? Neem dan NU contact met mij op en dan gaan we samen kijken hoe we dat voor jou het beste vorm kunnen geven!

Van vrouwenemancipatie naar échte emancipatie

Héél lang geleden, toen haar oudste zoon nog een peuter was, plaatste mijn schoonzus de opmerking “ik moet zo snel mogelijk gemist kunnen worden.” Dit in een gesprek over moeder zijn.
Wat ik toen onmogelijk kon bevroeden was, hoe profetisch die woorden zouden blijken te zijn. Toen dat neefje van mij zes was, moesten hij en z’n zus en broertje, afscheid nemen van hun moeder. De leukemie had haar verslagen.

Haar woorden kregen voor mij een diepere betekenis en hebben altijd op de achtergrond meegedraaid in mijn vorm geven aan mijn moederschap. “Ik moet zo gauw mogelijk gemist kunnen worden.” Niet omdat ik bang was dat ze het voortijdig zonder mij moesten doen, maar omdat ik me erg bewust was van mijn verantwoording als moeder. Het was mijn taak om mijn kinderen voor te bereiden op het leven in de grote wereld. Ze alles mee te geven wat ik maar in huis had, zodat zij op hun tijd de handvatten hadden om hun eigen leven invulling te kunnen geven, op eigen benen te staan en liefdevolle mensen te zijn.
Dat vraagt liefde, vertrouwen en het vermogen om los te laten.

Maar niet alleen dat. Al héél jong was ik me bewust dat het voorbeeld dat ik gaf, hoe ik in het leven stond en met mij om ging en liet gaan, véél meer invloed zou hebben op mijn kinderen, dan wélke wijze woorden ook. En ik gunde mijn ooit toekomstige schoondochters partners die hen zouden waarderen. Partners die oog hadden voor de behoeftes van hun partners en die in staat zouden zijn om initiatief te nemen in het nemen van hun aandeel in de relatie. De gezamenlijke verantwoordelijkheden. Mijn zoons hebben me dat niet altijd in dank afgenomen. Ik weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, dat zij de enigen in hun omgeving waren die op 10/12 jarige leeftijd hun eigen wasmand hadden en hun eigen wassen draaiden. Die met instructies eten op tafel konden krijgen en op hun kleine zusje pasten terwijl ik naar m’n opleiding ging.
Vertrouwen en loslaten. En een voorbeeld geven.

Daarvoor heb ik wél patronen moeten doorbreken. Mijn schoonmoeder (die ik een paar jaar gehad heb) vond mij maar een slechte echtgenote dat ik aan haar zoon hulp vroeg in de keuken. Toen ik jong was en als enige nog met mijn jongste broer thuis woonde, moest ik van mijn moeder zijn kamers schoonmaken, want hij werkte en studeerde. Om je een idee te geven hoe de rolverdeling was waar ik in opgroeide.

Zorgzaamheid is iets wat vrouwen van nature gemakkelijker afgaat. Maar je kunt op verschillende manieren zorgen. En hoe vreemd het ook mag klinken, hóe je zorgt voor een ander, hangt voor een belangrijk deel af van hoe je zorgt voor jezelf. Hoe jij jezelf waardeert. En ook daar ben je voor een groot deel beïnvloed door het voorbeeld dat jij van jouw moeder (ouders) kreeg. Veel moeders van nu draaien mee in de verwachtingen van de maatschappij van nu, maar zijn nog opgevoed door moeders voor wie het moeder-zijn nog de hoofdakelijke levensinvulling was. Moeders die het nodig hadden om te zorgen. Vrouwen die aan het zorgen, het moederen, een belangrijk deel van hun bestaansrecht ontleenden. Of ze zich dat nu bewust waren of niet.

Eeuwenlang waren de rollen duidelijk. Vader zorgde voor het levensonderhoud, was eigenlijk het gezicht buitenshuis en moeder’s taken en verantwoordelijkheden speelden zich binnenshuis af. Ongelijk, maar wél duidelijk. En duidelijkheid geeft ook rust.
Dat is nu wel even anders! Gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Dat is wat wij (voornamelijk de vrouwen?) vanuit ons bewustzijn willen. Dat is hoe de maatschappij uiterlijk ook steeds meer vorm krijgt en van ons vrouwen verwacht.

Maar onder de oppervlakte, of zoals ik het symbolisch verwoord, vanuit ons besturingssysteem, zitten we nog anders in elkaar. Daar verandert het niet zo snel als buiten om ons heen. Met als gevolg heel veel onduidelijkheid en ook aardig wat onvrede. Moeders die behalve de taken die ze al eeuwen vervulden, nu ook nog eens buitenshuis aan allerhande verwachtingen moeten voldoen. Mannen die niet voldoende voorbereid zijn op de veranderende rolverdelingen en maar al te vaak het gevoel hebben dat ze op eieren lopen. Of zich voor het gemak, voor hún deel maar houden aan de oude patronen en het ‘gezeur’ op de koop toe nemen. Dat gaat ze het makkelijkste af, want ook zij hebben nog vaak moeders gehad die het nodig hadden om te zorgen vóór, dus verwachten ze van hun partners dezelfde zorg die ze van hun moeder kregen. De patronen van de éne generatie die automatisch worden voortgezet door de volgende generatie. Want zo zijn we in ons besturingssysteem voorgeprogrammeerd.

Je zou dus kunnen zeggen dat we nog steeds in een soort van overgangssituatie zitten. En in die overgangssituatie ligt een heel belangrijke taak voor de vrouwen en moeders van nu. Initiatief nemen in het doorbreken van patronen.
Omdat het verzorgen van nature een vrouwelijk aspect is, kun jij daar een voortrekkersrol nemen: door beter voor jezelf te gaan zorgen. Daarmee geef je het allerbeste voorbeeld aan de volgende generatie mee.

Ga eens kijken welke patronen jij automatisch overgenomen hebt. Welke patronen op jouw besturingssysteem staan, die jij graag zou willen doorbreken.

Wil je daar meer over weten? Lees dan hier verder:

Welke keuzes in jouw leven maak je eigenlijk bewust zelf?

Is dat een vraag waar jij wel eens bij stilstaat?

Van alles wat jij doet, denkt, zegt, of juist niet, hoeveel komt daarvan uit jou zelf?
Onderzoek heeft uitgewezen dat we gewoontedieren zijn. We doen wat we doen, omdat we dat altijd al deden. 😉 Maar het gaat verder en het komt van dieper: we doen wat we doen (en dat geldt ook voor denken en zeggen en noem er nog maar een paar) omdat ons dat is vóórgedaan.
Onze ouders deden het, onze grootouders deden het, onze omgeving heeft het ons voorgedaan en daarom doen wij het na.

Als je daar helemaal happy mee bent of van wordt, is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht. Maar ben je dat? En kijk eens om je heen. Hoe veel mensen zijn er eigenljk helemaal happy met de keuzes die ze maken, omdat anderen vóór hen dat deden?

Als ik voor mezelf spreek, dan was het een hele kluif om patronen te doorbreken. Niet omdat ik het niet anders wilde doen, of me anders wilde voelen, maar omdat ik me bewust was, dat veranderingen in mij zouden betekenen, dat ook mijn omgeving zou veranderen. Dat de reactie van mijn omgeving op mij zou veranderen. En dat maakt het lastig, want je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt.
En dan nog. Na al mijn jaren van mezelf onder de loep nemen, heb ik ontdekt dat ik bewust wel iets anders kan willen, maar dat er onbewust een reden is voor mijn gedrag waardoor ik niet zomaar anders kán, alleen omdat ik dat besluit.
Met dat gegeven ben ik zeker het laatste jaar bezig geweest. Ik ben me aardig bewust van de werking van de natuurkundige wetten. Alles is energie, energie heeft een frequentie en als je veranderingen wilt dan is het veranderen van de frequentie het meest doeltreffende en effectieve om die verandering ook te laten voortduren. Vandaar mijn passie voor EFT omdat je daarmee zeer effectief je frequentie kunt veranderen (verhogen).

Maar ga dan weer eens terug naar de beginvraag: welke keuzes maak je bewust? Van jongs af aan, al vanaf dat je in je moeders buik zat, werd je blootgesteld aan de overtuigingen van anderen. Je ouders. Via hen je voorouders. De overtuigingen die onderdeel zijn van het land waar je woont en dus de heersende cultuur. En dat gaat héél ver terug. Het merendeel van onze overtuigingen herkennen we niet eens als een overtuiging. Het is gewoon de waarheid!

En juist via al die mensen om ons heen, hebben we ons ‘waarheden’ aan laten leunen, die enorm in ons nadeel werken. Ik denk van vooral aan ‘waarheden’ beter gezegd beperkende overtuigingen over hóe we kunnen krijgen wat we willen. Over hoe we ons moeten gedragen. Over wat er van ons verwacht wordt. Over ziek en gezond zijn en eventueel beter worden. Want dáár zit een enorme hoop on-zin bij!
Maar ja, dat kan ik makkelijk zeggen. Daarmee weet jij het nog niet.

Ik heb het al vaker geschreven: als ik iets las of hoorde wat niet paste bij mijn overtuigingen, maar wél iets positiefs zou toevoegen aan mijn leven als het wáár zou zijn, dan ging ik het gewoon uitproberen. Dat heb ik zo veel jaar geleden ook met EFT gedaan. Net als met die Wet van Aantrekking trouwens. En, oh boy! heeft dát wat opgeleverd!!! En… wat heeft het veel veranderd in mijn leven!
De grootste eye-opener was door de jaren heen te ontdekken met hóe veel onzin overtuigingen ik opgezadeld was, waar ik me tot dan niet van bewust was geweest. Maar die overtuigingen bepaalden wél mijn ervaringen!

Juist daardoor werd ik me steeds bewuster dat het onze overtuigingen zijn, van waaruit we allemaal zelf, ieder voor zich, ons leven vorm geven. En als je wezenlijke veranderingen wilt, het loskoppelen van onzin overtuigingen de simpelste manier zou zijn. Tevens sudderde er steeds meer in mij iets van “dit moet eenvoudiger kunnen. Per slot van rekening gaat het om die overtuigingen. Ook die van verre voorouders. En van het merendeel zijn we ons niet eens bewust!”

En in dat proces kon ik afgelopen week een verschuiving maken. Allereerst een verschuiving in mij, waardoor er ineens andere affirmaties m’n mond uit rollen. Ik heb verbinding kunnen maken met een dieper niveau, waardoor ik ook met behulp van EFT op een dieper niveau in mij en jou kan werken.

Wat kan dat jou opleveren? Als jij te veel keuzes maakt omdat je dat geleerd is. Omdat je je daartoe verplicht voelt. Omdat je bang bent voor gevolgen als je dat niet doet. Omdat je de goedkeuring van je omgeving nodig hebt, of aardig gevonden wilt worden, zonder dat je in de gaten hebt dat dat is, omdat je jezelf niet aardig genoeg vindt, dan kan ik je helpen om rechtstreeks op die onzin overtuigingen te werken.

Dan zul je je anders gaan voelen en van daaruit zul je andere keuzes kunnen maken. En deze keer zullen het JOUW keuzes zijn.

Via Facebook kun je de kortingsbon vinden voor 25% op je eerste (skype)sessie in de maand juli!

Patronen doorbreken met EFT

Zoals Herman van Veen zo prachtig verwoordt in zijn liedje ‘Hart,’ is vrijwel iedereen er van overtuigd dat “gewoontes hardnekkig zijn en even hard slijten als marmer.’
Als je, zoals ik, ruimschoots ervaring hebt met EFT en heel veel getuige hebt mogen zijn van het effect daarvan, dan weet je dat ook dat idee over hardnekkigheid, maar een overtuiging is.

Afgelopen weekend was ik op de eerste Datingfair, zoals ik op meerdere manieren gepost heb.

Het was een feestje!

Halverwege de middag kwam een meneer mijn kant op, die ik al een paar keer had zien lopen. Een beetje met z’n ziel onder z’n arm.
In het gesprekje dat volgde, vertelde hij dat hij de fair heel leuk vond. Dat hij eigenlijk wel graag wilde speeddaten, maar dat best spannend vond. Hij gaf toe dat hij er zelfs een beetje misselijk van was.
Uiteraard bood ik hem aan om daar met EFT mee aan de slag te gaan. De misselijkheid werd eerst zelfs erger. Het gebeurt vaker dat mensen een deel van hun emoties onderdrukken en dat door EFT de heftigheid pas écht voelbaar wordt.
De angst voor afwijzing, onzekerheid om een onbekende vrouw aan te spreken en nog wat aspecten werden aangeraakt en de lading eraf gehaald. Na een paar rondjes veranderde z’n energie, er kwam ontspanning, hij kreeg een lach op z’n gezicht en kon weer gaan.

De volgende ochtend, zag ik ineens diezelfde man met krachtige tred weer richting m’n stand lopen. Wow…. dát voelde anders! Ook het gesprek ging veel krachtiger. Hij ging er voor. Had er zin in.
Om een lang verhaal kort te maken: zonder dralen ging hij aan het speeddaten en even later zag ik hem met enthousiasme in z’n hele lijf, de salsa dansen met de éne mooie vrouw na de andere. Hij vertelde me ook nog even, dat zolang er nog geen vrouw naast hem ‘liep’ hij naar de
Datingfair zou blijven komen.

Mijn weekend kon al niet meer stuk!

Soms kun je met EFT ook een patroon doorbreken, terwijl je met hele andere onderwerpen bezig bent. Een jonge vrouw, die mij me was vanwege relatieproblemen waar ze helderheid in wilde krijgen, stopte ineens met nagelbijten. Waar een beloning van honderden euro’s van haar moeder niet gewerkt had, ging het nu vanzelf mee met EFT.

Wil jij iets veranderen? Met EFT kan dat makkelijker zijn, dan je denkt! Facebookactie voor de maand juli nu 25% korting op je eerste sessie. Like de pagina van Echt Well en daar vind je de waardebon!

Scheiden of uitpakken?

Vanmorgen heb ik even een potje zitten janken. Loslaten. Intense dankbaarheid. Vol bewondering over die Wet van Aantrekking. Het overviel me ineens.

Ken je de uitdrukking “als de nood het hoogst is, is de redding nabij?” Als de nood heel hoog is, voel je je meestal ook nogal ellendig. Als er dan een verschuiving in bewustzijn plaatsvindt, is dan ook de impact evenredig groot, is mijn ervaring.

Gisteren mocht ik aan het ‘werk’ met iemand waarbij dat zeker het geval was. Ze wilde scheiden. Haar man had 3 weken na hun huwelijk een herseninfarct gekregen en was niet meer de man waar ze mee getrouwd was. Daarbij was hij verbaal erg agressief, manipuleerde hij haar en gebruikte bovenmatig veel alcohol. Ze was er klaar mee en had dat enkele maanden terug ook aangegeven.
Hij had kennelijk gevoeld dat het ernst was, had zich daardoor gerealiseerd hoe belangrijk ze voor hem was en deed op alle mogelijke manieren z’n best om haar dat te tonen (wat hij de jaren ervoor had nagelaten).

Ze is bekend met de Wet van Aantrekking en zich bewust dat ze deze hele situatie zelf mede heeft gecreëerd, alleen heeft ze geen idee hoe en waarom.
Dus vraag ik haar of ze eerder in haar leven vergelijkbare ervaringen heeft gehad. In eerste instantie wilde ze ontkennen, maar ineens herkende ze haar emotionele reacties en zei dat haar moeder verbaal ook enorm agressief en manipulatief was geweest. Maar ja, dat was toch anders dan een echtgenoot. “Dat kan zijn,” reageerde ik, “maar je kunt geen andere moeder in je leven halen om je te laten weten dat die pijn nog in je zit. Een echtgenoot kan dat net zo goed. Het is dezelfde energie. Met andere woorden, daar ligt de oplossing.”
We zijn aan het eft-en gegaan op die herinnering en nog veel meer keuzes in haar leven die het directe gevolg waren van de conclusies die het kind in haar had getrokken uit het gedrag van haar moeder. “Als mama al niet van me houdt, dan ben ik het vast niet waard om van te houden.”

Doordat ze bereid was om al die oude pijn te erkennen, kon ze deze loslaten en daardoor werd alles anders. En….. doordat zij het ‘cadeau’ dat het Universum haar via haar echtgenoot gaf, nu kon uitpakken en zien voor wat het was, kon ook het gedrag van haar man veranderen.
Voor het eerst sinds hun huwelijk durfde hij zich kwetsbaar op te stellen en met haar te delen hoe hij zich had gevoeld en welke keuzes (o.a. affaire) hij daardoor gemaakt had.
Omdat ze nu het in-zicht (naar binnen zien) had, hoe en waarom deze situatie was ontstaan en dat zij er net zo verantwoordelijk voor was als hij, kon er 100% acceptatie zijn.
Van willen scheiden naar onvoorwaardelijke liefde. Da’s nog eens een verschuiving!

Doordat zo veel mensen vervreemd zijn van de werking van die Universele Wetten, kunnen ze ook niet zien hoe deze werken. Voor mij is het een gegeven dat je de mooiste (maar ook de lastigste) “cadeaus” om bewust te worden, krijgt via de mensen die het dichtst bij je staan: partners, kinderen, ouders, broers en zussen. Maar als je ze niet uit kunt pakken omdat je ze niet als zodanig herkent, is de andere optie helaas te vaak het verbreken van contact. Scheiden, uit elkaar gaan, op zoek naar vervanging, via wie dezelfde boodschap meestal nog iets pijnlijker gebracht wordt.
Wát er ook speelt in je leven, waar jij je onzeker door of over voelt. De oplossing zit in jezelf. En als je die oplossing wilt, zul je deze vinden. Meestal niet alleen, omdat je er emotioneel te diep in zit, maar met de juiste begeleiding en primair jouw bereidheid om in jezelf te investeren, is wat je wilt binnen handbereik.

PS: Dit heb ik eind 2014 geschreven. Ze zijn nog steeds gelukkig en zijn zich bewuster van de rol die ze in elkaars leven hebben.

Blog van Nick Ortner over EFT en pijn

Blog van Nick Ortner
http://www.thetappingsolution.com/blog/eds-body-said-no-tapping-crohns-disease/
N.a.v. zijn interview door dr. Ed Osburn, die in 2009 de ziekte van Crohn bleek te hebben en sindsdien altijd pijn had!

Deze blog kwam ik tegen en omdat Engels niet voor iedereen even makkelijk toegankelijk is én te veel mensen met pijn leven, te horen krijgen dat ze er maar mee moeten léren leven, terwijl o.a. EFT-coaches weten, dat het anders kan, besloot ik ‘m te vertalen.

Een paar weken geleden werd ik geinterviewed door Dr. Ed Osburn voor zijn podcast “De filantropische Chiropractor.” Hij had me uitgenodigd om te praten over mijn nieuwe boek “The tapping Solution for Pain Relief” en ik ging er vanuit dat het een standaard interview zou zijn, waar ik uit zou leggen hoe EFT werkt, waarom het zo goed werkt voor (o.a.) verlichting van pijn en hoe zijn luisteraars, voornamelijk chiropractors, het als een aanvulling zouden kunnen gebruiken voor hun patiënten.

Wat ik niet verwachtte was, dat Dr. Osburn me vóór het interview vertelde dat hij in 2009 te horen kreeg dat hij de ziekte van Crohn had en dat hij sindsdien pijn had. Hij vertelde me dat hij er in zijn podcast openlijk over praatte dus ik stelde voor dat we live tijdens de podcast EFT zouden doen om te kijken wat er zou gebeuren.

Dat op zichzelf is al opmerkelijk. Dat ik ZO veel vertrouwen heb in deze techniek en hoe ik keer op keer heb gezien dat het werkt, dat ik bereid ben om dit live tijdens een interview te testen. Men zou kunnen denken dat het riskant is, of kunnen zeggen “Wat gebeurt er nou als het niét werkt, lijk je dan niet dom?” Maar ik heb het al zó vaak wél zien werken, dat ik het aan een test durf te onderwerpen, zonder met m’n ogen te knipperen.

We begonnen met het interview en nadat ik de basiselementen met Dr. Orburn helder had, gingen we aan de slag met de demonstratie van het proces. Hij vertelde me dat z’n pijn een vier van de tien was en dat dat gold vrijwel iedere morgen, terwijl die pijn toenam naarmate de dag vorderde. Dus we begonnen met tappen, allereerst focussend op de pijn zelf en vervolgens gingen we dieper, vragen stellend als: “als er een emotie in je onderbuik zat, welke zou dat zijn?” We praatten over “hoe het begon” – wat speelde er in zijn leven in 2009, en vonden heel wat ‘goud’ waar we mee konden werken.

Wanneer begon het?

Dr. Osburn deelde met me dat hij in 2009 een enorm drukke praktijk runde, aan het trainen was voor een 100 mijl race en maar non-stop door en door en doorging. We tapten op sommige van de emoties van die tijd en werkten ook op hoe zijn leven eruit zou zien, als de pijn hélemaal weg zou gaan. We legden angsten bloot over áls de pijn weg zou gaan…… dan zou hij weer terug moeten gaan naar z’n leven zoals dat was in 2009 …. en dat wilde hij niet…..

Al dit emotionele conflict rondom die pijn, ál deze beroering, ál die stress en angst weerhield zijn lichaam ervan om te helen en we werkten eraan om dit bloot te leggen en los te laten. Binnen de 40 minuten die we hadden in de podcast, waren we zo’n 15 minuten aan het tappen en verminderde zijn pijn van een 4 naar een 0,5!! Bijna weg dus! Hij kon het nog nauwelijks voelen. We beëindigden de podcast en ik bood ‘m aan nog een paar minuten door te gaan om te kijken of we de pijn nog verder omlaag konden krijgen.

Na nóg 15 tot 20 minuten EFT, was zijn pijn helemaal WEG! Ik was verbijsterd. Dat ben ik iedere keer weer als dit gebeurt, gewoon omdat het verbazingwekkend is. Ik vroeg nog verder door over de pijn, bevestigend dat deze helemaal weg was en vroeg hem, “wanneer was de laatste keer, dat je pijnvrij was?” Hij antwoordde: “2009.”

“Wacht even,” zei ik, “voor de helderheid, je hebt dus sinds 2009 onafgebroken pijn gehad? Geen enkele pause?”

“Ja,” zei hij, “zelfs met pijnstillers, kon ik de pijn nog steeds voelen. Dit is de eerste keer sinds 2009, dat ik vrij ben van pijn!”

We deden het interview en de sessie via Skype, waardoor ik op Dr. Osburn’s gezicht niet alleen de opluchting, maar ook wat verwarring kon ZIEN! Hoe was dit mogelijk! We beeindigden de sessie en ik vroeg hem om mij op de hoogte te houden van de situatie en door te gaan met tappen.

De volgende dag kreeg ik deze email van hem:

Gisteren was een hele goeie dag…! Ik voelde me zó veel beter, ik voelde me bijna niet mezelf.

M’n vrouw was verbijsterd (en ik ook natuurlijk)- ik was ’s middags op mijn praktijk voor een consult en vaak voel ik me dan écht ellendig- maar mijn energie was super en om eerlijk te zijn dacht ik niet één keer aan het ongemak en de moeilijkheid van naar m’n praktijk gaan. Meestal ben ik nerveus en verstooid. Dit was een heel ongebruikelijke ervaring voor me.

Vanmorgen is m’n pijn ongeveer 2 van de 10… maar dat doet er niet toe want ik weet nu dat ik een strategie of ‘tool’ heb dat werkt –wat ik voorheen niet had- dus m’n hoop is teruggekeerd.

Dit gaat allemaal heel diep en ik zou erg verbaasd zijn als mijn heling niet wat werk zou vereisen –ik ben gisteren gelijk je boek “The tapping Solution” gaan kopen bij onze plaatselijke boekhandel en ik ben vast van plan hier een dagelijks ritueel van te maken- er zitten genoeg beperkende overtuigingen waar ik aan moet werken.

Wat me het meest verheugt over deze email is dat Dr. Osburn HOOP heeft gevonden en bereid is om hier verder op te werken. Het is een goed teken dat de pijn nog maar een 2 was, dus het is minder dan toen wij ermee begonnen en ik weet, dat als hij doorgaat, zijn lichaam kan helen.

Dus, als jij een diagnose hebt die hopeloos lijkt, als je pijn hebt, of moe bent, of gewoon niet zo gezond bent als je zou willen, dan spoor ik je aan om een exemplaasr van mijn nieuwe boek “The tapping solution for Pain Rellief” aan te schaffen.

Nick Ortner

Wat je ook kunt doen is contact opnemen met mij of een collega. 😉