Eerlijk duurt het langst. Doe-het-zelf met EFT.

Inmiddels al weer acht jaar geleden heeft EFT voor mij de boel op z’n kop gezet.
De effectiviteit en de snelheid waarmee échte emotionele veranderingen plaats kunnen vinden zijn zó bijzonder, dat is eigenlijk niet uit te leggen. Dat moet je zelf ervaren en dan moet je ook nog eens bewust opletten, want échte veranderingen worden vaak zó snel het nieuwe ‘normaal,’ dat het makkelijk is, om te vergeten dat het werken met EFT aan de basis lag van die veranderingen.

Eén van de grote voordelen van EFT is, dat je het ook zélf kunt doen, maar daar zit wéll een addertje onder het gras. En dat addertje kom ik regelmatig tegen. Dan heb ik gesprekken met mensen, die ieder op hun eigen manier te maken hebben met de gevolgen van emotionele trauma’s. Dat kan zijn door gezondheidsproblemen, relaties die flink te wensen over laten of zich simpelweg heel-erg-niet-goed-voelen.
Als ik dan vraag of ze EFT kennen, dan krijg ik regelmatig als antwoord dat ze dat zelf al gedaan hebben, maar dat het niet gewerkt heeft.
Na de zoveelste keer deze week, moest ik ineens denken, wat er zou gebeuren als ik met penselen en een verfpalet aan de slag zou gaan. Geloof me! Het resultaat zou nog niet misschien in de buurt komen van ‘de Nachtwacht’ of ‘het Meisje met de parel.’ Simpelweg omdat ik het talent en de training niet heb.
Maar als er bijvoorbeeld iemand met (zelf)moordneigingen, een serieuze ziekte, of iemand die zijn/haar partner niet meer kan luchten of zien, bij mij komt en onder mijn bezielende leiding de verantwoordelijkheid wil nemen voor de eigen emoties en het eigen geluk, dán kunnen er wonderschone dingen gebeuren! Want daar ligt mijn talent én daar heb ik 1000en uren training in zitten.

Ja! EFT is een prachtig zelfhulptool, maar nét als ieder ander kwalitatief hoogstaand stuk gereedschap, hangt het eindresultaat af van het talent en vakmanschap van degene die het hanteert.

Dus….. als jij leeft met (gebukt gaat onder?) de gevolgen van een traumatische ervaring, of zelfs als er iets is in jouw leven dat je ‘alleen maar’ heel erg graag anders wilt, gún jezelf dan dat vakmanschap en sla niet aan het doe-het-zelven. Want als je dan geen resultaat krijgt, ligt het écht niet aan EFT.

Gún jezelf de kwaliteiten van de expert en laat deze je helpen/begeleiden om het helingsproces dat jullie samen in gang zetten, thuis zelf in beweging te houden met EFT tussen de sessies door. Dán krijg je begeleiding om een basis van EFT in je vingers te krijgen én kun je het maximale halen uit wat EFT te bieden heeft.

4 gedachten over “Eerlijk duurt het langst. Doe-het-zelf met EFT.

 1. arianne

  Hallo Hetty, de blog die je schrijft is goed. Ik heb ondertussen 2 boeken gekocht over EFT. Ik ga ook een workshop EFT volgen. Ik denk voor kleine gevallen dat je zelf EFT kan toepassen, maar als het over grote gezondheidsproblemen gaat of diep emotionele problemen, dat je dan beter naar een persoon gaat die echt de volledige kennis er van heeft. Je hebt dit prachtig geschreven. Ari (België)

 2. Anita Eeltink

  Dag Hetty,

  Ik ben het met je eens. Ik geef mijn cliënten na het eerste consult altijd een zelf-hulp kaartje mee en wijs ze op mijn zelfhulpvideo. Via beide wijs er ook op dat als er complexe of terugkerende problemen zijn, ze er goed aan doen om een therapeut te raadplegen. Ik ga zelf ook regelmatig naar mijn collegae. Die zien immers mijn blinde vlekken! EFT is meer dan een trucje. Ik hoor ook vaak terug van clienten dat het samen EFT-en toch echt wel wat dieper gaat en niet te vergelijken is met zelf EFT-en. Maar dat neemt niet weg dat je ook veel wèl zelf kunt doen. Zo ben ik ook begonnen 🙂

  Liefs, Anitta Eeltink
  Praktijk EFT-Aalten

 3. Henriette Berndt

  Hallo Hetty,

  Jazeker zo herkenbaar ik train mensen in EFT vanaf 2009 en ben zo enthousiast over EFT maar kom ook heel veel kaf onder het koren tegen en mensen die even een dag EFT hebben gedaan die al met anderen aan de slag gaan en ja dat kan maar dan heb je inderdaad niet de skills die er nodig zijn om het groot en diep aan te pakken.
  Dus inderdaad geef jezelf het cadeau van een zeer kundige therapeut.
  Succes!
  Henriette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *