Scheiden of uitpakken?

Vanmorgen heb ik even een potje zitten janken. Loslaten. Intense dankbaarheid. Vol bewondering over die Wet van Aantrekking. Het overviel me ineens.

Ken je de uitdrukking “als de nood het hoogst is, is de redding nabij?” Als de nood heel hoog is, voel je je meestal ook nogal ellendig. Als er dan een verschuiving in bewustzijn plaatsvindt, is dan ook de impact evenredig groot, is mijn ervaring.

Gisteren mocht ik aan het ‘werk’ met iemand waarbij dat zeker het geval was. Ze wilde scheiden. Haar man had 3 weken na hun huwelijk een herseninfarct gekregen en was niet meer de man waar ze mee getrouwd was. Daarbij was hij verbaal erg agressief, manipuleerde hij haar en gebruikte bovenmatig veel alcohol. Ze was er klaar mee en had dat enkele maanden terug ook aangegeven.
Hij had kennelijk gevoeld dat het ernst was, had zich daardoor gerealiseerd hoe belangrijk ze voor hem was en deed op alle mogelijke manieren z’n best om haar dat te tonen (wat hij de jaren ervoor had nagelaten).

Ze is bekend met de Wet van Aantrekking en zich bewust dat ze deze hele situatie zelf mede heeft gecreëerd, alleen heeft ze geen idee hoe en waarom.
Dus vraag ik haar of ze eerder in haar leven vergelijkbare ervaringen heeft gehad. In eerste instantie wilde ze ontkennen, maar ineens herkende ze haar emotionele reacties en zei dat haar moeder verbaal ook enorm agressief en manipulatief was geweest. Maar ja, dat was toch anders dan een echtgenoot. “Dat kan zijn,” reageerde ik, “maar je kunt geen andere moeder in je leven halen om je te laten weten dat die pijn nog in je zit. Een echtgenoot kan dat net zo goed. Het is dezelfde energie. Met andere woorden, daar ligt de oplossing.”
We zijn aan het eft-en gegaan op die herinnering en nog veel meer keuzes in haar leven die het directe gevolg waren van de conclusies die het kind in haar had getrokken uit het gedrag van haar moeder. “Als mama al niet van me houdt, dan ben ik het vast niet waard om van te houden.”

Doordat ze bereid was om al die oude pijn te erkennen, kon ze deze loslaten en daardoor werd alles anders. En….. doordat zij het ‘cadeau’ dat het Universum haar via haar echtgenoot gaf, nu kon uitpakken en zien voor wat het was, kon ook het gedrag van haar man veranderen.
Voor het eerst sinds hun huwelijk durfde hij zich kwetsbaar op te stellen en met haar te delen hoe hij zich had gevoeld en welke keuzes (o.a. affaire) hij daardoor gemaakt had.
Omdat ze nu het in-zicht (naar binnen zien) had, hoe en waarom deze situatie was ontstaan en dat zij er net zo verantwoordelijk voor was als hij, kon er 100% acceptatie zijn.
Van willen scheiden naar onvoorwaardelijke liefde. Da’s nog eens een verschuiving!

Doordat zo veel mensen vervreemd zijn van de werking van die Universele Wetten, kunnen ze ook niet zien hoe deze werken. Voor mij is het een gegeven dat je de mooiste (maar ook de lastigste) “cadeaus” om bewust te worden, krijgt via de mensen die het dichtst bij je staan: partners, kinderen, ouders, broers en zussen. Maar als je ze niet uit kunt pakken omdat je ze niet als zodanig herkent, is de andere optie helaas te vaak het verbreken van contact. Scheiden, uit elkaar gaan, op zoek naar vervanging, via wie dezelfde boodschap meestal nog iets pijnlijker gebracht wordt.
Wát er ook speelt in je leven, waar jij je onzeker door of over voelt. De oplossing zit in jezelf. En als je die oplossing wilt, zul je deze vinden. Meestal niet alleen, omdat je er emotioneel te diep in zit, maar met de juiste begeleiding en primair jouw bereidheid om in jezelf te investeren, is wat je wilt binnen handbereik.

PS: Dit heb ik eind 2014 geschreven. Ze zijn nog steeds gelukkig en zijn zich bewuster van de rol die ze in elkaars leven hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *