Pesten of…. een mens is nét een koektrommel…….

….. als er bitterkoekjes inzitten, kan hij geen stroopwafels uitdelen.

Al jaren gebruik ik deze uitdrukking om mensen duidelijk te maken, dat de manier waarop iemand zich úit, voortkomt uit hoe iemand zich voelt. En dan met name over zichzelf.

Deze uitdrukking ontstond heel lang geleden doordat ik toen voornamelijk met kinderen werkte en veel van die kinderen gepest werden.

Ook twee van mijn kinderen hebben heel heftig negatief gedrag over zich heen gekregen van klasgenootjes, dus ik kan er van alle kanten over meepraten.

Ik houd me niet met media bezig, maar soms bereikt me uiteraard wel eens wat. Verder heb ik binnenkort weer zo’n informatie-avond en ik ‘vermoed’ dat ook op die avond het onderwerp aan de orde zal komen. Pesten en vooral het oordeel erover is weer even extra actueel.

En dan kom ik met ‘mijn’ Wet van Aantrekking verhaal. Alles, álles, ALLES wat in jouw Leven gebeurt, kan alleen maar omdat het matcht met jouw trillling. Om je te laten weten waar je zit met je trilling. Ik kan me voorstellen dat veel mensen die gepest worden/werden, dat een moeilijk te verteren uitspraak vinden. Maar ik kan er niks anders van maken. 

Het bijzondere vond ik altijd dat als ik die uitdrukking deelde met een kind (8/9/10 jaar, soms ouder) dat die ‘m direct snapte. Volwassenen hadden nog wel eens wat verduidelijking nodig.

Een paar vragen maakten het inzicht compleet. 1) “Als jij je heel blij, vrolijk en gelukkig voelt, hoe gedraag jij je dan naar andere mensen?” “Nou”, was het antwoord dan steevast, “blij, vrolijk en gelukkig.” 2) “Als jij je rot, verdrietig en/of boos voelt, hoe gedraag je je dán naar anderen?” “Dan doe ik ook rot en vervelend naar anderen toe.” 3)“Wat vertelt jou dat dan over degene die jou pest?” Dan gingen de ogen wagenwijd open en …. “die voelt zich dus heel rot en ongelukkig!” Op dat moment was een groot deel van de klus geklaard. Nu hoefden we alleen nog op zoek naar “waarom ik?” Want de pester is weliswaar verantwoordelijk voor het pesten, maar de gepeste is degene die het over zich afroept. Die wordt geraakt. Een kind dat stevig in z’n schoenen staat, lak heeft aan wat anderen vinden, zal over het algemeen geen problemen hebben op dit vlak. Juist kinderen die verlegen zijn, onzeker, afwachtend, anders – zich anders VOELEN, want er zijn geen 2 kinderen/mensen hetzelfde-, zachtaardig en vooral kinderen die weinig vertrouwen hebben in wie ze zelf zijn, die zijn de klos.

Kun je het als ouders voorkomen? Nooit helemaal, zou ik zeggen, want je kind kiest z’n eigen ervaringen in het Leven. Wat je wel kunt doen is liefdevol zijn naar jeZelf én naar je kind. Er zijn, maar je kind zo veel mogelijk het Leven zelf laten ontdekken en vertellen dat je er alle VERTROUWEN in hebt dat het dat kan.

Behoed je kind niét voor vallen, maar leer het opstaan!!! Dan bouw je mee aan het zelfvertrouwen.


www.echtwell.nl 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *