Moederliefde

Rond de jaarwisseling kwam ik er achter dat één van mijn favoriete programma’s uit de tijd dat ik nog tv had en nog BBC kon ontvangen, te vinden was op uitzending gemist: Trinny & Susannah.

Daardoor kreeg ik in korte tijd veel moeders in beeld, die zichzelf helemaal wegcijferden voor hun kinderen en ook de relatie daardoor een ondergeschoven kindje werd.

Iedere cliënt die ik heb ís een ouder óf heeft een ouder. Daardoor komt die rol eigenlijk altijd ter sprake. Ik zeg dan vaak ”een kind luistert niet naar wat de ouder zegt, maar kijkt naar wat de ouder doet en dát gedrag herhaalt het in zijn eigen Leven.” In het Engels: “to teach bij example”.

Wat betekent dat dan: als je als moeder jezelf onderaan je lijstje plaatst (vaak omdat dat is wat jouw moeder deed) dan ziet jouw kind dat jij jezelf niet belangrijk vindt en groeit het op met het idee, dat ook hij ieder ander belangrijker moet maken dan zichzelf.

En dan is de cirkel weer rond.

Het maakt niet uit hoeveel kinderen je hebt. Allereerst ben je JIJ. Door hoe jij met jou omgaat, leer je je kind hoe het met zichzelf om zal gaan. En…. omdat ALLES bij jezelf begint, leert het daarmee uiteindelijk ook hoe met anderen om te gaan. Als je zelf blij bent, kan je kind meedelen in die blijheid en levenslust. Als je leeg en uitgeput bent, heb je eigenlijk niet zo veel te geven.

Lieve moeders (ouders), ik heb een vraag. Als jij zou mogen kiezen tussen het gezelschap van iemand die blij is met zichzelf. Iemand die duidelijk voor zichzelf zorgt  en die blijheid en energie uitstraalt. Of… het gezelschap van iemand die altijd maar aan het zorgen is. Die moe en uitgeblust is en bij tijd en wijle gefrustreerd omdat er eigenlijk nog maar weinig lol te beleven is en jij die frustratie ook nog af en toe over jou heen krijgt. Bij wie zou jij liever zijn? Bij wiens gezelschap zou jij je blijer voelen?

Ik vermoed dat ik het antwoord wel weet en als dat klopt en jij voor die blije persoon gaat, dan weet je gelijk waar jouw kind de voorkeur aan geeft. Dat is misschien wel het grootste geschenk en het beste voorbeeld dat je je kind geven kunt. En…. jeZelf!!!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *