Bemoei je met je eigen zaken

Recent kwam ik via Facebook bij een foto van een dame van 106 jaar, die met een gelukzalige glimlach, op een bankje, zat te genieten in het zonnetje.
De persoon die dit geplaatst had, had een gesprekje met haar aangeknoopt en uiteindelijk gevraagd, hoe ze op deze manier in haar leven was gekomen.
Ze woonde nog zelfstandig en deed nog alles zelf.
Haar antwoord was net zo eenvoudig als wijs: “ik heb geleerd me met mijn eigen zaken te bemoeien.”

Vanuit de werking van de Universele wetten kun je die ‘eigen zaken’ terugvoeren tot één zaak: doen wat goed voelt (vanuit je hart) voor jou en waar je blij van wordt.
Dat is een uitdaging in een wereld die, mede dankzij de technologie, aan je voeten ligt en een meestal levenslange training dat het welzijn en welbevinden van je omgeving, mede jouw verantwoording is.

En toch is het minder ingewikkeld dan je misschien zou denken. Via de media word je overstroomd met informatie over rampspoed en ellende waar jij weinig tot geen invloed op hebt, maar die wél invloed heeft op jouw gevoel. Laat het los. Verleg je aandacht. Je hebt vást genoeg in je leven wat wél goed voelt en waar je blij van word.

Dichterbij kan de uitdaging wat groter zijn, maar dan is ook de beloning evenredig groot. Als jij de overtuiging hebt (als anderen erin geslaagd zijn jou ervan te overtuigen), dat met wat jij zegt en doet (of niet), je het leven van anderen beïnvloedt, dan zal dat aardig wat tijd, energie en aandacht ‘vreten.’ Dan ben je heel veel bezig met je af te vragen wat je moet doen, zeggen om al die mensen om je heen tevreden te houden. Omdat je dat nooit zeker kunt weten, zul je vaak genoeg falen. En al die energie, heb je dan niet beschikbaar voor jezelf. Daardoor wil je weer dat anderen voor jou zorgen. Maar die kunnen dat nét zo min als jij voor hen! Want zij weten omgekeerd ook niet wat jij nodig hebt en voor jou werkt.

Dat lijkt misschien egoïstisch, sowieso een woord dat menig mens niet opgeplakt wil krijgen. Maar stel je eens voor: een mens dat liefdevol voor zichzelf kiest, is een bewust levens mens. Die mens weet dat iedereen met elkaar verbonden is en dat zijn keuzes dus ieder ander beïnvloeden. Die zal keuzes maken die in het grote geheel, anderen niet benadelen. Als iedereen dat zou doen, dan zouden veel van de grote problemen waar we via die media over horen, uiteindelijk oplossen. Dan zal welzijn (liefde) de drijfveer zijn, zoals nu geld, macht en angst drijfveren zijn.

Vandaar….. bemoei je met je eigen zaken! Zorg voor jezelf. Wees lief voor jezelf. Luister naar jezelf. Luister naar je lichaam. Luister naar je emoties. Dan kun je her-ont-dekken wat jouw ‘zaken’ zijn. Dat vreet minder energie. Alles wat je doet, gaat je gemakkelijker af. Je plukt dus zelf gelijk de vruchten van je aandacht. En het mooie ervan is: hoe beter jij je voelt óver jezelf, des te beter voelen anderen zich bíj jou. Dus je met je eigen zaken bemoeien is tegelijk gezonder voor de mensen om je heen.

Eén gedachte op “Bemoei je met je eigen zaken

  1. Gerard Bik

    mooi, Hetty, hoe je laat zien dat al die communicatiemiddelen behalve onrust ook mooie dingen brengen. `dank!. Zo, nu ga ik me verder weer met mijn eigen zaken bemoeien 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *