Kind – Trouw aan zichzelf

Ooit in een intakegesprek voor een kind, kwam het gedrag van het andere kind ter sprake. Dat kind vroeg geen aandacht, maar vrat aandacht, werd er gezegd.
Wat mij opviel was, dat beide ouders en hun zoon, in hun gedrag heel erg aangepast waren. Prachtige mensen, de vriendelijkheid en behulpzaamheid zelve, maar zich weinig bewust van wat ze zelf nou eigenlijk wilden. Getraind in het pleasen van anderen.

De moeder was één en al gretigheid om veranderingen ten behoeve van het welzijn van haar kinderen aan te kunnen brengen en om die reden kon ik haar laten zien dat haar rebellerende dochter daarin haar beste ‘leermeester’ was. Die verzette zich met heel haar ziel en zaligheid tegen het aanpassen en wilde niets liever dan trouw mogen blijven aan wie ze was. Niet goedschiks, dan desnoods kwaadschiks.

De eerste tip die ik haar meegaf was héél simpel: “maakt niet uit wat je dochter doet en hoe vanzelfsprekend het ook eigenlijk is, maar de komende twee weken prijs je haar helemaal de hemel in! Je geeft haar alleen nog maar complimenten.” Ze gaf gelijk aan dat ze ervan overtuigd was dat het zou werken. Dat was helemaal mooi.
En werken deed het.
Ook nam moeder de kans om te ontdekken, dat het gedrag van haar dochter heel vaak een spiegel was en als moeder bereid was om in die spiegel te kijken, dan veranderde dat gedrag meestal direct.

Inmiddels is alles anders. Moeder heeft heel wat cadeautjes van haar dochter uitgepakt en doet dat nog steeds. En zo’n last als de dochter ooit was, zo’n geschenk is ze nu. Oók als ze haar eens achter dat spreekwoordelijke behang zou willen plakken. Nobody’s perfect. 😉
Hoe meer moeder zichzelf toestaat te Zijn, des te makkelijker en vanzelfsprekender mag dochterlief Zijn (en ieder ander, natuurlijk)!

TIP: nieuwe actie op actueel!!!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Kind – Trouw aan zichzelf

    1. Hetty van der Well Bericht auteur

      Hallo Rob,
      Klopt! Dat is één van de redenen dat ik ‘werk’ altijd tussen haakjes zet. Eigenlijk is het ‘feest,’ hoe heftig het soms ook kan zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *