Ik

Wet van Aantrekking: alles begint bij jeZelf!

Als dat zo is, dan kun je je voorstellen dat dat Zelf nogal belangrijk is. Een ander woord ervoor is  “Ik”.  Je “ik” is het enige dat je van binnenuit voor 100% zou kunnen ervaren. Al die anderen ervaren, dat is altijd een kwestie van gissen en hoe goed je daar ook in bent, dat blijft altijd gissen.

De basis van hoe je met dat ‘ik’ omgaat, wordt voor een belangrijk deel in die eerste jaren van ieders Leven gelegd. Door hoe je ouders/opvoeders met jou omgaan, maar nog meer (voorbeeld doet volgen) hoe ze met zichzelf omgaan. En wat valt mij daar nou zo vaak op: veruit de meeste moeders en vaders laten dat “ik” achterwege, als ze het over zichzelf hebben naar hun kinderen toe. “Geef maar aan mama, kom maar bij mama, dat doet papa wel” en ga zo maar door. Ze praten over zichzelf alsof ze iemand anders zijn!

Ik vraag me dan vaak af waar dat vandaan komt. Is dat alleen maar omdat hun ouders dat ook deden?

Stel je nou voor dat je dat in gesprekken met leeftijdgenoten ook zou doen. Zit je gezellig met vrienden/vriendinnen aan tafel en iedereen zou in plaats van ‘ik’ zichzelf bij de voornaam noemen en over zichzelf praten alsof hij het over een ander heeft. Zou lachwekkend bizar zijn. Maar waarom dan wel naar je kinderen?

Is daar ook een link te vinden, dat zo veel jonge moeders zichzelf kwijtraken in dat moederschap? Ze worden ‘mama’ en houden op ‘ik’ te zijn?

Niemand zou zo belangrijk voor je moeten zijn als je ‘ik.’ Als je dat ik-gevoel kwijtraakt, je afvraagt wie je nou eigenlijk wel bent, behalve de vader/moeder van, partner van, zoon/dochter van, dan heb je meestal een flinke uitdaging om dat weer terug te krijgen. Wat zou je jezelf liever wensen dan dat je door één deur kunt met je Ik? Beste vriendjes bent met je Ik. Veilig bent bij je Ik. Vertrouwt op je Ik.

Harrie Jekkers verwoordt het zó mooi in “Ik hou van mij.” Ga maar eens luisteren op Youtube. Als je dat je kind gunt, begin dan met het jezelf te geven. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *