Het gaat nóóit om ‘schuld’!

Regelmatig, als ik uitleg waarom dingen zijn zoals ze zijn, krijg ik de opmerking “ga je me dan vertellen dat het m’n eigen schuld is?”
Néé, dát vertel ik niét!

Er is NOOIT schuld! Er is ALTIJD Wet van Aantrekking. Negatieve gedachten, verwachtingen, emoties, uitstraling, trekt onaangename of ongewenste situaties en reacties aan. Dat is gewoon hoe het wérkt.

Wat daarin voor velen ook soms zo lastig voor te stellen is, is dat iets ‘onaangenaams’ de potentie heeft om een enorme verrijking van je Leven te zijn. Vroeger zei ik altijd “wat ik van/over mezelf geleerd heb, heb ik niet geleerd van m’n lachen, maar van m’n tranen.” De diepste, donkerste ervaringen in m’n Leven hebben de meeste winst opgeleverd. En als je daar voor open staat, dan kun je ontelbaar veel mensen hetzelfde horen zeggen. Om er een paar te noemen: Louise Hay; Byron Katie; Brandon Bays; Neale Donald Walsch; Eckhart Tolle; Joseph Jaworski en Ton van der Kroon. De laatste twee m.i extra pareltjes voor mannen. 😉

Vrijwel iedereen is opgegroeid met “eigen schuld, dikke bult,” dus is het helemaal niet vreemd dat er zo gereageerd wordt. Daarmee zet je jezelf alleen weg als slachtoffer en dat ben je niet. Je bent de schepper van je eigen ervaringen. Als je dat uit wilt testen omdat je veranderingen wilt, oprecht wilt ontdekken hoe buitensporig veel JIJ in huis hebt, begin dan eens met je aandacht te richten op die dingen die je een goed gevoel geven.

Een cliënte vertelde me onlangs dat ze van haar vader zo’n enorme positieve reactie had gekregen op hun internetcommunicatie. Haar vader is nogal negatief ingesteld en kan eindeloos doorzeuren over alles wat er niet deugt. Daar heeft ze héél lang heel veel last van gehad omdat ze er zo in meeging. Inmiddels snapt ze hoe het werkt en meestal lukt het haar om andere keuzes te maken, dus besloot ze serieus om zijn negativiteit bij hem te laten en te zoeken naar positieve invalshoeken. Heel lang kreeg ze daar geen reactie op. Tót deze week. Hij liet haar op meerdere manieren weten, hoe blij hij altijd werd van haar reacties, hoe bijzonder hij ze vond en hoe wijs hij haar vond en dat ze dat vást van haar moeder had!

Zij had er lekker EigenWijs voor gekozen om haar eigen energie belangrijker te vinden dan wát dan ook en daardoor ontlokte ze aan haar vader reacties die eigenlijk totaal niet passen bij de man die hij zichzelf toestaat te zijn.
Zijn gedrag was niet haar schuld, maar omdat het was wat ze van hem verwachtte, kon hij niets anders laten zien. Tótdat ze besloot dat het niet om hém ging, maar om wat zij wilde: zich goed voelen!

 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “Het gaat nóóit om ‘schuld’!

  1. Renny

    Dankjewel Hetty voor de heldere uitleg over hoe het wel werkt. En het voorbeeld dat je erbij geeft verduidelijkt goed wát jezelf anders kunt doen en hóe. Daar zit vaak de crux. Weten dat je het anders wilt, maar niet goed weten hoe je dat aanpakt. En vanaf het moment dat je besluit een positieve levenshouding aan te nemen dit blijven doen, keer op keer op keer. Jezelf ‘betrappen’ wanneer je terugvalt en tjak dan meteen op naar de positieve houding. Het werkt echt en dat is zo fijn!

    1. Hetty van der Well Bericht auteur

      Dankjulliewell, Annie en Renny, voor jullie reacties. Die maken me extra blij! 😉 Uiteraard hoop ik dat mensen er iets aan hebben en dan is het leuk om dat ook te mogen horen. We’re all in this together!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *