Egoïsme

…..één van de vele etiketten die we toch vooral niet opgeplakt willen krijgen. Van jongs af aan is het ons ingeprent dat we vóóral niet egoïstisch mochten zijn. Daar maak je geen vrienden mee!

Als je terug kunt halen op welke momenten je dat verwijt kreeg, dan was dat met grote waarschijnlijkheid toen je iets deed waar jij héél erg blij van werd. En degene die er ‘getuige’ van was, kon niet delen in jouw blijdschap. Die ging voor afkeuring (eigen keus) en maakte jou verantwoordelijk voor het rotgevoel dat dat opleverde.
Met andere woorden: jij bent een egoïst omdat je doet waar jij blij van wordt en die ander wil dat jij gaat doen waar hij/zij blij van wordt. Wie is hier dan de egoïst?
Wil je vrienden die jou alleen maar als vriend willen als je doet waar zij blij van worden? Of wil je je eigen vriend(in) zijn en blij zijn met wat je doet?

Hóe een relatie ook is, het is áltijd Wet van Aantrekking.
Lang geleden had ik zo’n relatie. Hij deed waar hij blij van werd en ik deed waar hij blij van werd, of althans, dat probeerde ik omdat de consequenties als ik dat niet deed me niet bevielen.
Tót dat moment dat iemand die gevleugelde woorden sprak: “Hetty, ALLES begint bij jeZelf.”
En ik begreep dat mijn partner mij alleen maar de spiegel voor hield van mijn gebrek aan EigenLiefde.

Tegenwoordig ben ik dus ‘egoïstisch’ of beter gezegd ‘zelfzuchtig.’ En omdat ik dat ben vanuit verbinding met m’n hart heb ik er ook geen moeite mee om dat te erkennen. Bij iedere keus vraag ik mezelf “word ik hier blij van?”
Waarom? Omdat ik dat alleen van mezelf met 100% zekerheid kan weten. Als je vanuit je hart leeft en derhalve wéét (met je hart) dat je met alles en iedereen verbonden bent en dat alles altijd klopt, dan zul je nooit, nóóit iets doen om een ander te benadelen. Simpelweg omdat je daar niet blij van wordt.

Egoïsme is héél natuurlijk! Als iedereen vanuit verbinding deed waar ‘ie (in het hart) blij van werd, hadden we een heel wat blijere wereld.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

1 gedachte op “Egoïsme

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *