Vrede op aarde!

Een onderdeel van de kerstgedachte. Prachtig, maar niet haalbaar.

ALLES begint bij jeZelf. Ik meld het nog maar eens 😉 Dus ook vrede.

Door mijn eigen Leven heb ik dat kunnen ervaren. Het enige dat ieder van ons wil is zich goed/beter voelen. Vandaag beter dan gisteren en morgen beter dan vandaag.

Als je er in slaagt om vrede IN jeZelf te realiseren, dan héb je eigenlijk vrede op aarde, want door de werking van de Wet van Aantrekking zal de oorlog die anderen voeren zich dan elders afspelen. Maar dat is natuurlijk niet waar de idealisten voor wereldvrede het over hebben.

Stel je eens voor: miljarden mensen die vredig met elkaar samenleven. Zou dat niet dódelijk saai zijn? Ik moet er in ieder geval niet aan denken. Niét nu ik snap hoe het werkt met die Wet van Aantrekking. Want om die wereldvrede mogelijk te maken, moet zo ongeveer iedereen het met elkaar eens zijn. Iedereen moet in de buurt van elkaars trilling zitten. Met recht een utopie. En als het zo zou zijn, hoe kun je dan nog ontdekken wat je wél en wat je niét wilt? Want om te ontdekken wat je wél wilt, zul je toch eerst moeten ervaren wat je niet wilt. Hoe kun je nou je passie vinden in een leven dat altijd maar vredig voortkabbelt?

Daarbij is het een gegeven dat iedereen iets anders wil en iedereen van iets anders blij wordt.  Hoe onvoorstelbaar het ook voor mij en velen met mij is: er zijn mensen die blij worden (of zich beter gaan voelen) van oorlogvoeren. Ook zijn er mensen die met een positieve insteek willen vechten voor hun eigen of een ander land, maar het is toch een gelijke trilling. 

Daar komt nog bij dat er ook nog heel veel mensen zijn die vinden dat zij het beste weten (voor iedereen) hoe ‘het’ moet. Wat ‘het beste’ is en er zijn weer heel veel anderen die dat héél anders beleven. Kortom: wég illusie van de wereldvrede.

Als ik terugdenk aan ál die oordelen die ook ik had over van alles en nog wat, die ik nu kan plaatsen als geprojecteerde oordelen over mij, die inmiddels verdwenen zijn, dan kan ik daardoor ook zien, hoe mijn beeld van ‘de wereld’ evenredig is meeveranderd. We kennen daar een spreekwoord over: “verbeter de wereld, begin bij jeZelf.” En het werkt!

Wát we ook zien en waar we ook getuige van zijn om ons heen, het hoe, wat en waarom zullen we nooit weten. Hoeven we ook niet te weten. Ieder mens kiest zijn eigen weg en hóe onvoorstelbaar die voor jou en mij ook lijken mag, voor die persoon klopt hij. Als je het Leven zó kunt zien, dan kun je er vrede mee hebben en dan heb je vrede met de hele wereld. 


Allemaal hele fijne feestdagen gewenst!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *