Vertrouwen 2van3

Kom ik wéér terug bij die opmerking van –tig jaar geleden: ALLES begint bij jezelf! Wet van Aantrekking in een notedop.

Alles begint bij mezelf, dus óók Vertrouwen. Hoe beter ik voor mijZelf zorg, des te veiliger ben ik bij mij, des te meer Vertrouwen kan ik in mij hebben. Weet ik dat ik, als het er op aankomt, ik bij mezelf terecht kan!

Dan heb ik het niet over vertrouwen in mijn kunnen, niet over ‘wat ik in huis heb’, wat ik geleerd heb. Nee, ik heb het over mijn ZIJN. Over wie ik BEN! In het engels is het vrij snel duidelijk: I am a human-BEING, not a human-DOING.

Daar zit vaak de eerste verwarring heb ik gemerkt in het werk met cliënten. Vraag ik naar hun Zelfvertrouwen, dan komen ze meestal uit bij hun verworvenheden, bij wat ze kunnen, geleerd hebben en dus niet bij wie ze Zíjn.

Mensen stellen vaak hun vertrouwen in een ander. In mijn beleving wordt er ook dan een stap overgeslagen en gaat het eigenlijk om het vertrouwen in hún eigen ‘gevoel’ óver die ander, dus….. begint het weer bij jeZelf.

En daar, mijns inziens, bewijst de Wet van Aantrekking je misschien wel de grootste dienst. Tenminste…  als je bereid bent om te kijken en verantwoordelijkheid voor jeZelf en je Leven te nemen.

Wanneer vertrouw je iemand? Wanneer voélt iemand vertrouwd? Vanuit de Wet van Aantrekking is dat als iemand in een gelijke ‘trilling’ zit als jij. Als ‘iets’ van die ander herkenbaar is. Als jij de wereld kunt zien vanachter een roze bril, dan zul je je niet aangetrokken voelen tot een raspessimist. Omgekeerd, als voor jou het glas altijd half leeg is, dan zit je niet te wachten op iemand die overal de zon in het water ziet schijnen.

Daar kleeft een m.i. heel boeiend aspect aan: wat goed/vertrouwd voélt, hoeft niet altijd goed te zijn! Als je weinig zelfvertrouwen hebt, een niet al te best zelfbeeld, onzeker bent, dan voelt iemand die “staat als een huis”, die IS, voor jou eerder onveilig. Als je als kind weinig liefde, aandacht en vertrouwen hebt ervaren, dan is dat in eerste instantie jouw ‘norm’, dát is vertrouwd. De ervaringen die je daarna opdoet met mensen die je vertrouwt, zullen vaak van gelijke strekking zijn. In eerste instantie vertrouwd, maar vaak zullen ze teleurstellend worden. Die patronen kun je pas doorbreken als je je ervan bewust bent geworden. 

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *