Vergeven

In de meest geaccepteerde ‘realiteit’ wordt vergeven meestal gecombineerd met “iets wat een ander je aangedaan heeft.” Iemand is het slachtoffer van iets/iemand en kan er wel of niet voor kiezen om die ander te vergeven. Alsof je daarmee die ander een dienst bewijst. Geloof me, die ander merkt het verschil van wel of geen vergeving écht niet (tenzij je het doet vanuit je hele hart en de energie in jou verandert). Dat doe je enkel en alleen voor jezelf. Met wrok, rancune of zelfs haat rondlopen voelt niet lekker en is ook niet gezond.
Maar dan hebben we het altijd nog over iets met een ander.

Op het moment dat iemand, stukje bij beetje, de verschuiving maakt naar de realiteit van 100% verantwoordelijk zijn voor alles in zijn/haar leven, dan is er geen sprake meer van slachtoffer zijn. Dan hoeft iemand dus ook niet meer de hand over het hart te strijken om ‘een dader’ te vergeven. Als er geen slachtoffers zijn, zijn er ook geen daders. Dan is er alleen nog maar wat er IS: Wet van Aantrekking!
Maar opgroeien in een wereld waar ‘schuld’ een deel van is, schud je niet zomaar van je af. In ‘schuld’ denken, kun je dan niet zomaar loslaten. Ook dat gaat met stapjes. En in laagjes, zoals dat bekende schillen van een ui.
En die stapjes lopen gelijk met de mate waarin houden-van-jezelf toeneemt.

Wat blijkt dan? Als vergeven van een ander al moeilijk was, dan is dat hélemaal niks, vergeleken met het vergeven van jezelf.

Bij bewustwording hoort het gevoeliger worden voor je emoties. Zoals een cliënte het ooit omschreef “het met terugwerkende kracht herschrijven van je verleden.” Dan van binnenuit kunnen waarnemen dat je niet het slachtoffer was van iemand anders. Maar dat je een keus maakte die die pijnlijke gevolgen had –ook al was het, omdat het toen in je beleving de enige optie was-. Dat daar de rest van je Leven door beïnvloed werd. Dat je dus maar één persoon iets te vergeven hebt en dat ben je zelf! De emoties die daarbij vrij komen zijn niet in woorden uit te drukken. Maar de winst en het vrijheidsgevoel die daarop volgen ook niet!!!

Als het je lukt om jezelf te vergeven, maak je de weg vrij voor de persoon in jou, die je eigenlijk bedoeld had te zijn!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *