Vergeven doe je voor jezelf

Vanmorgen in de meditatie die ik deed, kreeg ik een prachtige definitie van vergeving: “de hoop opgeven dat het verleden anders had kunnen zijn !” Het verleden loslaten dat je dacht dat je had willen hebben.

Ik vond ‘m heel mooi en heel krachtig.

Een tijdje terug in een sessie, riep de cliënt ineens: “ja maar, ik ga haar écht niet vergeven!” Waarop ik aangaf dat dat helemaal ok was.
Als je jaren lang iets uit je verleden op een bepaalde manier gezien en beoordeeld hebt, is het niet altijd even simpel om dat los te laten. Meestal is daar ook een reden voor. Om een ander te kunnen en willen vergeven, is het ook belangrijk dat je de verantwoording op je wilt nemen voor je eigen emoties. Dat je wilt kiezen voor ándere emoties. Vergeven heeft te maken met het loslaten van –vaak nogal wat- negatieve emoties naar een ander toe. Maar ook het erkennen van het verdriet in jezelf dat eronder ligt. En uit ervaring weet ik, dat dat well eens een hele kluif kan zijn (reden te meer, dat ik zo blij ben met EFT 😉 ).

Maar oh boy, wat IS het het waard!
En hoe je er ook naar kijkt, het komt neer op een keus maken: boos zijn op die ander, of lief zijn voor jezelf. Dat zou toch eigenlijk een makkelijke keus moeten zijn?

Als je iemand vergeeft voor wat hij/zij jou in jouw beleving heeft aangedaan, dan laat je de negatieve emoties in jezelf los. Creëer je ruimte voor positieve emoties. JIJ bent per slot van rekening degene die er mee rondloopt.

Doe het in kleine stapjes. “Wat gebeurd is, is gebeurd. Dat was toen, dit is nu. Ik wil me goed voelen en daar kan ik alleen, iedere keer weer, voor kiezen!”

Namasté!

Eén gedachte op “Vergeven doe je voor jezelf

  1. Sarah Morton

    Vergeven doe je inderdaad voor jezelf. Je bevrijd jezelf van de macht die een ander heeft over je gevoelens.
    Je geeft iemand geen vrijbrief, maar maakt jezelf los van zijn invloed.
    Dat vind ik een mooie definitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *