"Liegen"

Eigenlijk had ik voor deze week andere plannen, maar de donkere dagen voor de Sint, in combinatie met gesprekken uit het verleden, deden ineens een ander onderwerp voorrang doen krijgen.
Zeer regelmatig komt in sessies aan de orde hoe het werkt met overtuigingen of gedrag overnemen van je ouders. Ik zeg dan vaak: kinderen luisteren niet naar wat de ouders zéggen, maar kijken naar wat deze doen en dat herhalen de kinderen dan weer.
Hoe vaak hoor ik ouders niet hun zorg en frustratie uiten over het “liegen” van hun kind.
Juist in deze tijd word ik dan weer zo geconfronteerd met het “liegen” van ouders. Want hoe kun je het anders noemen, dat hele gedoe rondom Sinterklaas? Cadeautjes, de goedheiligman uit Spanje en noem maar op. Je kunt honderdduizend dingen bedenken om het goed te praten. Maar toch komt het er op neer, dat alle ouders een flink aantal weken per jaar hun jonge kinderen, die onvoorwaardelijk in papa en mama geloven en daardoor ook in alles wat die zeggen, met een stalen gezicht de meest grote onzin verkopen. 
En dat klinkt misschien heel cru, maar is het anders?
Op zich allemaal helemaal geen punt, gewoon een gegeven, alleen net als zoveel andere dingen, ook een gegeven met consequenties. Kinderen kunnen dat hele circus, onbewust, oppakken als: voor het goeie doel is liegen ok, of iets dergelijks.
De reden dat ik me dat zo bewust ben geworden is, dat ik me als kind zó enorm belazerd heb gevoeld door mijn ouders. Nu, zo veel jaren later, weet ik wat een giga impact dat op mijn hele leven heeft gehad. Alleen maar door het voornemen wat daaruit in mij ontstond. Ik ben er van overtuigd dat dit nooit de intentie van mijn ouders is geweest en neem hen dan ook absoluut niets kwalijk, maar realiseer me, dat ik vast niet het enige kind ben dat hier de gevolgen van heeft ondervonden. 
Pakjesavond kan dus veel meer zijn dan alleen maar mooie cadeautjes uitpakken die je als kind aan ‘Sint’ vraagt.
Nu, met mijn inzicht in de werking van de Wet van Aantrekking, weet ik, wat een goud goed ‘liegen’ kan zijn. Als er in je Leven dingen zijn -omstandigheden, gedrag van mensen, lichamelijke condities- die je het liefst anders zou willen hebben, lieg je dan alstjeblieft te barsten. Als wié dan ook, wát dan ook aan je vraagt, gaat het goed en ben je happy. Wat daarbij wel belangrijk is om te weten is, dat je er dan wel voor ‘moet’ zorgen en indien nodig aan werken, dat het ook zo voor je gaat vóelen, want als het alleen maar bij lippendienst blijft, dan zal de Wet van Aantrekking alleen maar meer van wat je voelt in je leven brengen en niet van wat je zegt.
De Wet van Aantrekking reageert op je trilling en niet op je woorden.
Overigens weet ik uit ervaring dat als kinderen gewoon verteld wordt hoe het zit met Sinterklaas en de traditie erachter, dat ze gewoon meegaan in de spanning van het hele spel, want dat is het eigenlijk toch. Ze zullen zich alleen niet voorgelogen voelen en dat was voor mij de winst.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *