“Ik had beter moeten weten!”

Dit is een zin die ik tijdens sessies regelmatig in diverse varianten te horen krijg. Recent kreeg ik bij mezelf een diep weggemoffelde, dus onbewuste overtuiging van dat soort boven tafel, waar ik even heel stevig op kon eft-en. En het verschil dat dát maakt!

Iedereen kent het wel dat je kritiek hebt op een ander. We zijn allemaal mens. 😉 Je kunt zelf vast wel bedenken hoe je die kritiek dan allemaal onder woorden brengt. Maar dat is hélemaal niks vergeleken met de kritiek waar we onszelf op ‘trakteren’ als we zelf eens een uitglijder maken. En dan vaak om de meest simpele dingen.
Soms kan die zelfkritiek zo ver gaan, dat je daarmee een belangrijk deel van je leven saboteert. Dan kun je nog zo weten wat je wilt, er nog zulke goeie energie in stoppen, toch lijkt het dan alsof het je altijd weer bij je handen afbreekt. Je krijgt het iedere keer in zicht, maar nooit in handen.

“Ik had beter moeten weten.” Ken je een situatie in je leven, waar je met verdriet, boosheid, zelfverwijt en/of misschien schaamte aan terugdenkt? Of waar je niet eens aan terug wílt denken?
Heb ik nieuws voor je: als je beter hád geweten, dan had je beter gedaan!!!
Het geldt zonder uitzondering voor ieder mens: in iedere situatie, op ieder moment, doe je het beste met wat je op dat moment in huis hebt en met wat de situatie je voor ruimte biedt.
Waar je jezelf én je omgeving (ook al is dat eigenlijk bijzaak) de grootste dienst mee bewijst is dat zelfverwijt loslaten. Maar dat kun je met je hoofd mooi weten, als er zo’n verborgen overtuiging onder zit, wil je daar toch vanaf!

En weet je wat zo mooi is? Je kritiek op anderen is niets anders dan geprojecteerde zelfkritiek, dus als je die zelfkritiek los kunt laten, word je wereld er ook gelijk een stuk mooier van!

Bij m’n affirmaties heb ik een nieuwe geplaatst met dezelfde titel. Ga maar eens kijken of je er iets aan hebt. Je zult er nooit minder van worden.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *