Emoties

Al weer jaren geleden kreeg ik in een mailtje de boodschap dat ik iets op een andere manier had moeten doen, teneinde die ander en mij een hoop zinloze emoties te besparen.

Emoties, heb ik toen gereageerd, zijn voor mij heel veel, maar als ze iets NIET zijn, is het zinloos. Onze emoties zijn onze leidraad, onze gids. Onze emoties vertellen ons precies of datgene waar we op focussen goed voor ons is, óf dat het beter is om onze focus er van af te halen.

Al jaren stel ik mezelf de vraag “word ik hier blij van?” bij wát ik ook van plan ben, of wát er ook gevraagd wordt of gedaan moet worden. Als het antwoord ‘nee’ is, dan doe ik het niet.

Is er iets wat gedaan ‘moet’ worden, dan zorg ik ervoor dat ik me er éérst goed over voel (“En nu ga ik lékker m’n administratie doen.”).

Als iemand me iets vertelt waar ik niet blij van word, dan probeer ik zo snel mogelijk van onderwerp te veranderen. Als ik ergens aan denk wat niet goed voelt, dan focus ik, zodra ik me daarvan bewust word, zo gauw ik kan naar een onderwerp dat wéll goed voelt (en eft-en doet dan wonderen).

Kortom, ál die ‘actie’ zou ik niet kunnen ondernemen als ik me niet bewust was van m’n emoties, dus wat bén ik blij dat ik ze heb.

We leven in een maatschappij waar het uiten van emoties toch een soort van “not done” is. Het mág, zolang je maar niet de weggemoffelde emoties van je omgeving raakt. En dat is zo ongeveer onmogelijk, want ieder mens heeft wel iets meegemaakt wat pijn opleverde die weggestopt is. En dus kunnen we allemaal geraakt worden.

In alle processen met cliënten gaat het om (weer) gevoeliger worden voor hun emoties. Dat voelt niet altijd even aangenaam, want als die emoties er zo lang niet hebben mogen zijn, komt er nog wel eens wat naar de oppervlakte dat niet zonder reden weggemoffeld is. Maar zodra ze weer bij die emoties zijn, wordt alles eenvoudiger. Doordat ze weer over die leidraad kunnen beschikken, ontdekken ze van binnenuit welke kant ze op willen en dat ze zelf de keus hebben.

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *