Bijzonder gewoon, gewoon bijzonder

Onlangs was mijn dochter bij mij bezig met een vragenlijst die ze in moest vullen. Eén van de vragen was, of ze een paar van haar kwaliteiten op wilde noemen.
Voor veel mensen een lastige vraag. Voor haar een vraag die nog nooit eerder gesteld was, dus ook één waar ze zich nog nooit mee bezig had gehouden.
Dus…. een vragende blik naar mij.

Toen ik een aantal kwaliteiten opnoemde (en ze bárst er van ;-)), was ‘creatief’ er één. Daarop wéér een vragende blik. “Dat is toch geen kwaliteit?”
“Zéker weten,” reageerde ik.

Maar door die kleine interactie ging ik (zal ook eens niet) doordenken. De reden dat Sterre het niet zag als kwaliteit is, omdat het voor haar nét zo normaal is als ademhalen. Het is onderdeel van wie zij IS. In de loop van de dag, onder andere tijdens het winkelen en bij het opleuken van een cadeauboncadeautje, werd die creativiteit weer duidelijk en dat zei ik dus ook tegen haar. Om haar een beeld te laten krijgen bij wat ik bedoelde met die kwaliteit. En wat ik bedoelde met dat het voor haar zo normaal is, dat ze zich niet eens bewust is, dat het een kwaliteit is.

Ieder mens heeft kwaliteiten. En iedereen heeft andere kwaliteiten. Maar weet iedereen dat ook van zichzelf?
Misschien heb jij je nooit gerealiseerd, dat wat voor jou de normaalste zaak van de wereld is, een kwaliteit is, die voor een deel maakt wie jij BENT. Het kan zijn dat jij, net als veel mensen, getrainder bent in het zien waarin anderen beter zijn dan jij en hoe gewoon jij dus bent.

Je kunt het ook eens omdraaien. En dan niet om jezelf beter te voelen dan anderen, maar simpelweg om eens met andere ogen naar jezelf te kijken. Wat jij doet en wat jij kunt, wat jij als heel normaal beschouwt, is helemaal niet zo gewoon als jij het vindt. Die kwaliteiten maken jou bijzonder. Ook al is het voor jou gewoon. Eigenlijk een variant op “zoek de verschillen.”

Als je jezelf eens door een andere bril gaat bekijken, dan kan dat je helpen om jezelf en jouw specifieke kwaliteiten meer te gaan waarderen.

Juist wat jij gewoon vindt, maakt jou bijzonder!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *