Begrijpen? Of accepteren dat ‘t niet te snappen valt en loslaten?

Kort nadat ik de eerste blog na m’n workshopcruise had geplaatst, sprak ik met een dierbare collega over die zin: “mijn brein is geen opslagplaats, maar een ontvangst- en verzendmechanisme.”

Ook voor haar is dat een gegeven, “maar…. als wij als mens dan wél in staat zijn om herinneringen terug te halen, waar zijn die dan?” was haar vraag. Waarop ik weer vroeg of dat belangrijk is. Dat antwoord alleen al, was voor mij boeiend om uit m’n eigen mond te horen. Ik, die het liefste alles altijd wilde begrijpen.
Dat dat altijd-maar-alles-willen-begrijpen vermoeiend is en ik mezelf daar aardig mee in de weg kon zitten, daar was ik al even achter. Maar zo’n patroon doorbreken doe je niet van de éne op de andere dag. Tot nu. Er is een nieuw soort rust in mij, die behoefte om te snappen is vervangen door “It’s ALL right.”

Wat ik in sessies regelmatig merk is, dat mensen vaak allerhande, vooral voor henzelf, onaangename reacties hebben op dingen die ze niet begrijpen. Dat wil nog wel eens te maken hebben met situaties om hen heen. Keuzes van dierbaren, gebeurtenissen klein of groot in de wereld, interacties met familie, vrienden, collega’s en noem maar op.
Het is vaak al lastig genoeg om jezelf te begrijpen. Anderen om je heen willen snappen, zeker als hun gedrag ver af staat van wat je zelf zou doen, is eigenlijk onbegonnen werk.

Het zou helpen als je je bewust wordt dát je hen ook niet hoeft te snappen. Wat een ander zegt of doet of juist niet, is namelijk niet jouw zaak. Die ander doet wat voor hem of haar het beste is op dat moment. En dat is wat jij ook doet. Op ieder moment.
Het wíllen begrijpen en daar niet in slagen, vreet energie, want je komt er nergens mee. Accepteren dat je het niet zult begrijpen en dat je dat ook niet hoéft, omdat je er altijd zélf voor kunt kiezen om je goed te voelen, los van wat er om je heen gebeurt, maakt echt een enorm verschil. En de energie die je dan daar niet verspilt, kun je weer inzetten om te focussen op andere zaken die voor jou goed voelen.

Als dit nou erg lastig voor je is of voelt, maar je zou daarin wel graag andere keuzes kunnen maken, overweeg dan eens of een EFT sessie (bij mij) een optie zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *