Alles IS!

Alles wat je om je heen kunt zien (gebeuren), is. Dat kun je waarnemen. Daar komt geen emotie bij kijken.

Pas op het moment dat je er een oordeel aan gaat hangen, een mening over hebt, komt de emotie om de hoek. En welke emotie dat is, is weer afhankelijk van “de bril die je op hebt.” Oftewel welke overtuigingen je hebt, welke ervaringen jij in de loop van jouw Leven hebt opgedaan.

Emoties bij herinneringen zijn in je lichaam opgeslagen. Iedere keer dat een situatie zich voordoet, die gelijksoortig is aan zo’n oude herinnering, dan wordt die reactie in je lichaam weer geactiveerd en herbeleef je diezelfde emotie. Bij positieve herinneringen is dat herbeleven zoiets als nagenieten, maar bij ‘negatieve’ herinneringen is het een heel ander verhaal.

Dat is tevens de reden dat mensen zo anders reageren op dezelfde of gelijke situaties of ervaringen. De ‘grap’ is, dat als die lading uit jouw lichaam is, je zelf ook heel anders op dezelfde situatie zult reageren. EFT is daar een enorme hulp bij.

Onlangs was ik met een cliënte aan het eft-en op haar beleving van het gedrag van haar fitnesstrainer. Zij heeft nogal het idee dat ze zichzelf moet verantwoorden. Zij verwacht dat dat van haar verwacht wordt en als ze dat dan niet doet, dan voelt ze zichzelf bij voorbaat al schuldig. Die trainer weet natuurlijk van niks! Die is alleen maar enthousiast in wat hij doet en belangstellend naar zijn klanten.

Nadat we daar op ge-eft-d hadden en haar wirwar van emoties en overtuigingen uit de knoop gehaald was, kon ze weer voelen, dat ze traint omdat ze dat zélf wil én….. dat de trainer haar niet op het matje roept ter verantwoording, maar dat hij alleen wil weten hoe het met haar gaat!

Als jij nou ook iemand bent, die zo goed is in het zichzelf ‘kwellen’ met wat anderen allemaal wel niet zullen vinden en denken, dan zou je jezelf een paar vragen kunnen stellen (de basis van het werk van Byron Katie): 1) Is mijn gedachte waar? 2) Kan ik absoluut weten dat het waar is? 3) Hoe reageer ik als ik die gedachte denk? en 4) Wie zou ik zijn zónder die gedachte?

Uiteraard kun je er ook op eft-en en dan heb je de mogelijkheid om jezelf te bevrijden van die ‘negatieve’ emotionele reactie, maar die vragen zijn ook al een mooi begin om je bewust te worden waar je mee bezig bent.

Nogmaals, alles is zoals het is en de negatieve emoties waar je jezelf mee opzadelt, komen vooral door al die spookgedachtes in je eigen hoofd. Daar kun je ieder moment opnieuw andere keuzes in maken. Ontspan! Wees blij! En laat die ander voor zijn/haar eigen welzijn zorgen!

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *